Documentaire Fortuna ’54 in voormalig Roxy Theater Geleen

Print
Documentaire Fortuna ’54 in voormalig Roxy Theater Geleen

Fortuna ’54 in het seizoen 1955/56. Afbeelding: archief

Geleen -

In het voormalige Roxy Theater aan de Rijksweg in Geleen wordt op 30 januari de documentaire ‘Fortuna ’54, de pioniers van het betaald voetbal’ vertoond.

Voor deze exclusieve première worden in de cinema 400 zit/staanplaatsen opgesteld. De film duurt 47 minuten. De première is het initiatief van RMO International in samenwerking met FOX Sports, Fortuna Sittard en Dutch Angle TV. Voor de organisatie van de première tekent de stichting MP Feesten. Fox Sports zendt de film later via de eigen tv-kanalen landelijk uit.

Sterren
De documentaire is samengesteld door Bernard Krikke, producer/eigenaar van Dutch Angle TV in Den Haag. Voor de totstandkoming deed hij een beroep op Hans Donners en Koos Snijders. Krikke staat bekend om zijn achtergronddocumentaires over sport. In de film wordt een beeld geschetst van de door bouwondernemer Gied Joosten in 1954 opgerichte club, met vele internationals en sterren uit binnen- en buitenland.

Vissers
De Limburgse journalist Willem Vissers neemt de kijkers mee naar de oorsprong van het betaalde voetbal in Nederland. Krikke wisselt interviews af door wedstrijdbeelden en een duik in het nog aanwezige archief. In het gesprek met Maurice Joosten legt ‘de zoon van’ precies uit wat zijn vader Gied met de club wilde bereiken.

Ook het Fortuna ’54 & Maurits Voetbalmonument komt uitgebreid aan bod. Uit de interviews met oud-voetballers komt naar voren dat de vele en vaak vermoeiende reizen kriskras door Europa de club een paar landskampioenschappen hebben gekost. Een hoge prijs voor het avontuurlijk voetbalbestaan van de vereniging, die in 1957 en 1964 wel de KNVB-beker won.

De voorstelling begint om 20.30 uur. Het Roxy Theater gaat open om 20.00 uur . De toegangsprijs is 3 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.MPfeesten.nl.