Rechter tikt afvalverwerker Venlo op vingers wegens onterecht ontslaan werknemer

Print
Rechter tikt afvalverwerker Venlo op vingers wegens onterecht ontslaan werknemer

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Een werknemer van afvalverwerker Renewi in Venlo werd onterecht op staande voet ontslagen wegens vermeende fraude. Dat heeft de rechtbank bepaald. De man, die al zestien jaar voor het bedrijf werkt, mag weer aan de slag.

De veertigjarige werknemer haalde als chauffeur op een vrachtwagen samen met een vaste compagnon bedrijfsafval op. Bij de leidinggevende ontstond begin 2017 het vermoeden dat de werknemer regelmatig afval meenam bij een tuinbouwbedrijf dat niet werd geregistreerd in de systemen, en dat dus niet in rekening kon worden gebracht. Om bewijs te verzamelen, werd de werknemer tienmaal geobserveerd bij het uitvoeren van zijn werk. Daaruit bleek, zo voerde het bedrijf bij de rechtbank aan, dat er meerdere keren afval werd meegenomen dat niet in de administratie belandde.

In een gesprek, in maart 2018, werd de werknemer geconfronteerd met de onderzoeksresultaten, waarna hij werd geschorst. Ruim een week later werd hij op staande voet ontslagen.

Te lang

Zowel de kantonrechter als ook de rechter in hoger beroep oordeelt nu dat Renewi veel te lang tijd nam voor zijn onderzoek. De vraag is, stellen beide rechters, waarom het bedrijf geen actie ondernam bij de eerste constateringen van onvolledige registratie, begin 2017. ‘Mogelijk was Renewi op zoek naar zwaardere vergrijpen, zoals het aannemen van betaling in ruil voor het meenemen van extra afval’, oppert de kantonrechter in zijn uitspraak. Die bewijzen kwamen niet.

Een ontslag op staande voet is al met al niet terecht, luidt het oordeel. Verder oordelen beide rechters dat de verklaringen die de werknemer gaf voor het niet registreren van opgehaald afval, geloofwaardig zijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →