Ruim 50.000 mensen duiken het nieuwe jaar in

Nieuwjaarsdag 2018, Brunssum. © Bas Quaedvlieg

Naar verwachting zo’n 52.000 mensen luiden deze dinsdag het nieuwe jaar in met een frisse duik in het water.

ANP

De traditionele nieuwjaarsduik in Scheveningen telt 10.000 deelnemers, de andere mensen doen mee aan een van de 131 nieuwjaarsduiken in de zee, rivieren, kanalen en meren elders in het land.

De duik in Scheveningen, volgens de organisatoren de grootste ter wereld, begint om 12.00 uur. Ook buiten Nederland is de duik op 1 januari populair; wereldwijd vindt de traditie plaats op 156 plekken, waaronder in Singapore, Bahrein en Suriname.

Zacht

Voor de deelnemers in Nederland is er goed nieuws: het is met 10 graden zacht voor de tijd van het jaar. Normaal gesproken is het op de eerste dag van het nieuwe jaar zo’n 5 graden. De koudste duik was volgens de organisatoren in 2004, toen de gevoelstemperatuur uitkwam op min 6,2. In 2013 was het de warmste duik, met een gevoelstemperatuur van 12 graden.

Limburg

In Limburg zijn er duiken in onder meer Brunssum, Eijsden, Grathem, Horst, Maasbree en Gennep. Kijk hier voor een overzicht.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal