Jaarwisseling: agressieve patiënt slaat hulpverlener

© Getty Images/iStockphoto

De Limburgse ziekenhuizen hebben het tijdens de jaarwisseling druk gehad met patiënten die met vuurwerkletsel of vergiftigingsverschijnselen wegens alcohol- of druggebruik werden binnengebracht.

Will Gerritsen

De ambulancedienst in Noord-Limburg meldt een incident waarbij zorgverleners met een agressieve patiënt werden geconfronteerd. Volgens een woordvoerder werd de man „niet onvrijwillig” vanuit een woning in Venray naar het Venlose ziekenhuis VieCuri vervoerd. Een hulpverlener in de ambulance kreeg een klap in het gezicht, waarbij deze licht letsel opliep. Ook misdroeg de Venraynaar zich naderhand op de afdeling spoedeisende hulp in het ziekenhuis. VieCuri en de ambulancedienst hebben aangifte gedaan.

Lees ook:Negentien arrestaties tijdens nieuwjaarsnacht in Limburg

Minderjarigen

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) behandelde tien patiënten met een alcohol- of drugvergiftiging, méér slachtoffers dan vorig jaar. VieCuri ving acht mensen op die veel te diep in het glaasje hadden gekeken: hiervan vielen vier personen in de categorie comazuipers, waaronder twee minderjarige tieners.

Verder behandelden de zorgverleners in Venlo zeven vuurwerkslachtoffers, waarvan drie met oogletsel, onder wie één patiënt met een ernstig kwetsuur. Toch verklaart een woordvoerster dat het niet drukker was dan vorig jaar. Het ziekenhuis in Maastricht verleende medische hulp aan twee vuurwerkslachtoffers en twee mensen die verwondingen door mishandeling hadden opgelopen.

Verkeerd gevallen

De afdeling Spoedeisende Hulp van ziekenhuis Zuyderland registreerde tijdens de jaarwisseling in de vestiging Sittard-Geleen vier patiënten die door overvloedig alcoholgebruik in de problemen waren gekomen en daarnaast een patiënt bij wie gebruikte drugs verkeerd waren gevallen. In Zuyderland Heerlen bleef het op dat punt rustig, maar moesten wel zes slachtoffers met letsel door vuurwerk of mishandeling worden behandeld. Al met al had dit ziekenhuis het drukker dan vorig jaar.

Het Sint Jans Gasthuis in Weert noteerde tot slot geen enkel vermeldenswaardige voorval.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal