Peeltroef in wording: Vesting en Belfort Vossenberg

Print
Peeltroef in wording: Vesting en Belfort Vossenberg

Mirjam Wouters (Staatsbosbeheer), Jo Manders, Fred Bongers (Dorpsoverleg Meijel), Sjors Hoek (Waterschap AA en Maas en Life+) Afbeelding: SBB

Meijel -

Peeltroeven zijn belangrijke en mooie plekjes van de Peel. Elke troef is speciaal en heeft een verhaal. Samen vertellen ze de geschiedenis van De Peel met als rode draad turf, oorlog en hoogveen.

Op 11 december vorig jaar presenteerde het Netwerk Natuur en Recreatie Dorpsoverleg Meijel in Gemeenschapshuis D’n Binger aan het Alexanderplein in Meijel het projectplan Peeltroef ‘Vesting en Belfort Vossenberg’. De eerste aanzet tot realisatie van dit project vond plaats op 21 december met het plaatsen van een infopaneel over de Eeuwelsche loop die, om het project uit te kunnen voeren, op deze plek verlegd diende te worden.

Doelstelling is om De Peeltroef op 17 november in gebruik te nemen. Dan kan het oorlogsbeton haar verhaal doen. Kan het publiek via de luistersteen van de Liberationroute naar het verhaal van David MCkellar luisteren, op de Belfort staan en uitkijken over de peelbanen en het nieuwe hoogveen, om met wat geluk wilde zwijnen en reeën te kunnen observeren.

Het project in tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Peel en Maas, Provincie Limburg, Nationaal park De Groote Peel, Life+ en Staatsbosbeheer. Museum Klok en Peel in Asten heeft aangeboden in het project te willen participeren.

Rabobank Peel, Maas en Leudal nam als sponsor het voortouw met een bijdrage in de kosten van 15.000 euro. De kosten van het paneel nam Life+ voor haar rekening. SBB zorgde voor de plaatsing. Het ontwerp is van het dorpsoverleg-netwerk Natuur en Recreatie.

In 2015 adopteerde het Dorpsoverleg deze Peeltroef bij een bijeenkomst in Griendtsveen om de historische, culturele en natuurlijke rijkdommen ervan zichtbaar en beleefbaar te maken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen