Vandalen vernielen buitenberging op basisschool Posterholt

De vernielde buitenberging op de speelplaats van basisschool De Draaiende Wieken. © De Draaiende Wieken

Vandalen hebben vernielingen aangericht aan de buitenberging van basisschool De Draaiende Wieken aan de Streekelsweg in Posterholt.

Rob van Deurzen

De schade aan de berging werd oudejaarsdag door adjunct-directeur René Smeets ontdekt tijdens de gebruikelijke controle op vuurwerkschade. „Het gebouw, waarin het spelmateriaal van de kleuters is opgeborgen, is nagenoeg volledig vernield”, aldus directeur Ton Giessen. „Aangezien we geen melding hebben ontvangen van omwonenden, die zeer oplettend zijn, vermoeden we dat de vernieling niet lang voor de ontdekking heeft plaatsgevonden. Het slot van de berging is door de indringers opengebroken, waarna vrijwel alle planken en een steunbalk zijn losgebeukt.” Het spelmateriaal dat in de berging was opgeslagen, waaronder enkele fietsen, karren en skippyballen, is door de vandalen over de speelplaats gegooid. „Er is gelukkig niets ontvreemd”, vertelt Giessen.

Aangezien bij het los beuken van de planken flink wat geweld moet zijn gebruikt, vermoedt Giessen dat de vernielingen zijn aangericht door ‘opgeschoten jongeren’, die geregeld rondhangen op de speelplaats van de basisschool. „We krijgen regelmatig meldingen van omwonenden dat zich jeugdigen bevinden op het terrein van De Draaiende Wieken en ook op het braakliggend stuk bouwgrond achter de school.”

Toegankelijk

De speelplaats van de basisschool in Posterholt is ook buiten schooltijden en tijdens vakanties toegankelijk, zodat kinderen er kunnen spelen en voetballen. „Met ouders en kinderen hebben we hierover goede afspraken gemaakt”, zegt Giessen. „Helaas wordt de speelplek ook bezocht door jongeren met andere intenties. Heel jammer, temeer omdat diverse leerlingen van de school hebben aangegeven zich geïntimideerd te voelen en er hierdoor niet meer durven te spelen.”

De schooldirectie heeft bij de politie aangifte gedaan van de vernielingen. Het schadebedrag bedraagt volgens de directeur zo’n 1000 euro. De fietsjes en andere spelmaterialen zijn tijdelijk elders in het schoolgebouw ondergebracht. „We hopen dat iemand iets gezien of gehoord heeft en zich meldt bij de politie of de schooldirectie. Na de vakantie gaan we kijken hoe de schade aan de berging kan worden hersteld”, besluit Giessen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal