Loterijwinnaar overleefde liquidatie en valt nu twee keer in de prijzen

Print
Loterijwinnaar overleefde liquidatie en valt nu twee keer in de prijzen

Grietje en Juan met hun prijs van 2.714.388 euro. De Postcodekanjer van 53,9 miljoen euro is gevallen in Glimmen op de postcode 9756. Het is de enige postcode in het dorp met 1115 inwoners Afbeelding: ANP

De man die samen met zijn vrouw flink in de prijzen viel bij de Postcodeloterij blijkt de voormalige lijfwacht van horecatycoon Sjoerd Kooistra te zijn. Juan Knoppel overleefde in 2002 een aanslag op zijn leven. Zijn vrouw is de nicht en de voormalige rechterhand van de inmiddels overleden Kooistra.

Freefighter Knoppel werd in 2002 werd in de tuin van zijn huis neergeschoten en geraakt door drie kogels. De Groninger Iwan O. en Khadir H. uit Delfzijl werden als verdachten opgepakt en veroordeeld tot acht jaar celstraf. Het motief voor de moordpoging is nooit helemaal duidelijk geworden. Wel duidelijk was dat Iwan O. een schuld van 15.000 euro had bij Juan Knoppel. Dat geld zou een investering zijn geweest in hennepkwekerijen.

O. vertelde na de poging tot moord dat Sjoerd Kooistra achter de liquidatiepoging zat, maar voor dat verhaal is nooit enig bewijs gevonden. Kooistra zou ooit wel 60.000 euro hebben betaald aan O., maar dat geld zou bedoeld zijn om een dreigende O. weg te houden bij de kinderen van Knoppel en Grietje, die Kooistra zeer dierbaar waren.

Grietje

Na de dood van Sjoerd Kooistra in 2010 nam Grietje van der Veen samen met de boekhouder van het bedrijf tot 2017 de exploitatie van de Zuidzijde van de Grote Markt in Groningen over, een verzameling goed lopende horecagelegenheden met meer dan driehonderd man personeel. Zij had ook aandelen in het bedrijf van Kooistra.

Het imperium van de roemruchte zakenman, met kroegen in onder meer Nijmegen, Groningen en Amsterdam ging in september 2010 failliet. Er bleek een schuld van 150 miljoen euro te bestaan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen