Italiaanse klassieker met een kleine twist

Print

Vergeet een knapperig stokbrood niet, lekker om de saus mee op te maken. Afbeelding: Jaimy van Dijke

Een klassiek Italiaans gerecht waar het hele gezin dol op is. Melanzane alla parmigiana, met stokbrood om te dippen, natuurlijk.

Dit is het recept voor Italiaanse melanzane alla parmigiana oftewel een ovenschotel met aubergine en Parmezaanse kaas. Aan dit recept voeg ik courgette en olijven toe voor een twist aan het klassieke gerecht. Dit is een heerlijke gezinsmaaltijd die ook nog eens makkelijk van te voren te maken is. De tomatensaus is daarnaast ook nog eens heerlijk om brood in te dippen. Bak een heerlijk knapperig stokbrood erbij en de maaltijd is compleet.

Ovenschotel met aubergine en Parmezaanse kaas
Voor 3-4 personen
Bereidingsduur: 45 minuten, plus 20 minuten oventijd
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten
- 1 courgette
- 2 aubergines
- 3 tomaten
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 500 ml tomaten passata
- 1 blik gepelde tomaten à 400 ml
- 100 gr Parmezaanse kaas
- 10 gr basilicum
- 50 gr zwarte olijven
- 1 tl tijm
- 1 tl oregano
- peper en zout
- boter of olie om in te bakken

Bereiding
1. Verwarm de oven op 200 graden Celsius.
2. Snijd de aubergines in dunne plakken en bestrooi met een beetje zout. Laat dit minimaal tien minuten staan.
3. Snijd de courgette en tomaten ook in plakken.
4. Snipper de ui en hak de knoflook.
5. Dep het vocht van de aubergine met keukenpapier en bak, eventueel in porties, de aubergine en courgette in de pan met een beetje olie of boter. Bewaar de gebakken plakken aubergine en courgette op een bord.
6. Fruit de ui en knoflook in een beetje boter of olie aan. Voeg na een paar minuten de gepelde tomaten, tomaten passata, tijm, oregano en olijven toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat de saus ongeveer vijftien minuten op laag vuur sudderen.
7. Verwijder de saus uit de pan en gebruik de ovenschaal of ovenpan. (Indien je een pan gebruikt die in de oven past, kun je een laagje saus in de pan laten zitten). Voeg een laagje saus in de ovenschaal.
8. Leg een laagje aubergine in je schaal of pan, dan een laagje Parmezaanse kaas en een laagje courgette. Verdeel een beetje saus eroverheen. Leg wederom een laagje aubergine, een laagje courgette en een laagje tomaat. Verdeel nog een beetje Parmezaanse kaas eroverheen. Leg de laatste plakjes aubergine over het gerecht en maak af met basilicumblaadjes en Parmezaanse kaas.
9. Bak het gerecht ongeveer twintig minuten in de oven.

Kijk voor meer recepten ook eens op onze receptenpagina

Jaimy blogt op jaimyskitchen.nl

Wil je niets missen van L-magazine?

Volg ons dan ook op Facebook en Instagram!