Minister: Duitse snelwegtol vanaf oktober 2020

Print
Minister: Duitse snelwegtol vanaf oktober 2020

Tolheffing op alle Duitse snelwegen gaat in oktober 2020 in. Afbeelding: AFP

De tolheffing voor auto’s op de Duitse wegen start in oktober 2020.

Dat heeft minister Andreas Scheuer (CSU, Verkeer) laten weten in een videoboodschap op Twitter.

Het is voor het eerst dat een lid van de Bondsregering met een officiële startdatum komt voor de snelwegtol. Tot nu was alleen gemeld dat de Maut nog in de huidige regeerperiode zou worden ingevoerd, dus uiterlijk in oktober 2021.

 

 

Het besluit voor invoering in oktober 2020 is volgens Scheuer op 30 december genomen. Op die dag werd de uitrol van de tolheffing definitief gegund aan een Duits-Oostenrijks consortium. Dat bestaat uit het Duitse ticketportaal CTS Eventim en de Oostenrijkse aanbieder van tolsystemen Kapsch TrafficCom.

Gerechtigheid

In zijn videoboodschap zegt Scheuer dat de tolheffing voor „gerechtigheid” zorgt op de Duitse wegen omdat „iedereen die gebruikmaakt van onze infrastructuur er ook voor gaat betalen”. Dat gebeurt zonder extra kosten voor Duitse automobilisten, benadrukt hij.

Rechter

Dat laatste is Nederland en Oostenrijk in het verkeerde keelgat geschoten. Omdat Duitsers de kosten voor de snelwegtol terugkrijgen via de wegenbelasting en andere EU-burgers niet, hebben die landen een zaak aangespannen bij het Europees Gerechtshof. Een uitspraak van de rechter wordt nog dit jaar verwacht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu