Lezing Peter Nissen in heemkundemuseum Sint Odiliënberg

De lezing wordt gehouden in het heemkundemuseum naast de basiliek in Sint Odiliënberg. © archief De Limburger / Jeroen Kuit

Kerkhistoricus Peter Nissen verzorgt op dinsdag 15 januari vanaf 19.30 uur in het heemkundemuseum aan het Kerkplein in Sint Odiliënberg een lezing met als titel ‘De Kulturkampf en de kloosters in Limburg’.

Rob van Deurzen

Aan het eind van de 19de eeuw streken Duitse kloostergemeenschappen op Limburgse bodem neer. Op kasteel Frymerson in Sint Odiliënberg woonden tijdelijk zusters karmelietessen en in Vlodrop stichtten franciscanen College Sankt Ludwig. Hun komst had te maken met een strijd tussen de Pruisische overheid en de rooms-katholieke kerk in Duitsland, die bekend is geworden als de Kulturkampf. Wat was de voorgeschiedenis van die strijd en waarom werden de pijlen juist op de kloosters gericht? Waarom vestigden ze zich in Limburg en welke betekenis hebben zij hier gehad? Deze vragen en nog veel meer onderwerpen komen aan bod in de lezing.

Peter Nissen groeide op in Linne en is kerkhistoricus en hoogleraar. Hij is al vele jaren lid van de Heemkundevereniging Roerstreek en publiceerde tientallen artikelen in de jaarboeken van de vereniging.

Voor HVR-leden is de toegang tot de lezing gratis. Niet-leden betalen 2,50 euro. Aanmelden kan uitsluitend via lezingen@roerstreekmuseum.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal