Lekker stampen! Extra romige hutspot met pastinaak en gehaktballetjes

Print

Waarom moeilijk doen als makkelijk ook lekker is? Na al die meergangenmenu's met de feestdagen is een heerlijk romige hutspot met balletjes een welkome afwisseling. Afbeelding: Studio Philippi

Hutspot met gehaktballetjes is altijd een goed idee, zo na de feestdagen. In deze hutspot is de wortel vervangen door pastinaak, die samen met de crème fraîche zorgt voor een zachte en extra romige stamppot.

Pastinaakhutspot met gehaktballetjes en stroopjus
Voor 4 personen
Bereiden: 30 minuten

Ingrediënten
- 2 uien
- 75 gram roomboter
- 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukken
- 500 gram pastinaak, in stukken
- 500 gram runder- of kalfsgehakt
- 2 takjes salie
- 1 eetlepel azijn
- 2 eetlepels appelstroop
- 200 ml vleesfond- of bouillon
- nootmuskaat naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie
- 125 gram crème fraîche

Nodig
- pureestamper

Bereiden
Snipper de uien. Smelt in een pan 50 gram boter. Fruit de ui 2 minuten. Verdeel de pastinaak en de aardappel over de ui. Schenk zoveel water erbij tot alles net is bedekt. Breng aan de kook en kook de aardappelen en pastinaak in 15-20 minuten gaar. 
Breng het gehakt op smaak met zout en peper en vorm er kleine balletjes van. Smelt in een braadpan de laatste 25 gram boter. Bak in 5 minuten de gehaktballetjes rondom bruin. Voeg 3 blaadjes salie, de azijn, de stroop en de fond of bouillon toe en breng aan de kook. 
Draai het vuur laag en stoof de gehaktballetjes in 10 minuten zachtjes gaar. Neem de deksel van de pan en laat de jus tot de gewenste dikte inkoken. Breng op smaak met nootmuskaat en peper. Verhit intussen in een koekenpan de olijfolie. Bak de rest van de salieblaadjes in de hete olie knapperig. 
Giet de aardappelen met de pastinaak en uien af; vang het kookvocht op. Stamp ze met de crème fraîche en eventueel een scheutje kookvocht tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met zout en peper. 
Schep de hutspot met de gehaktballetjes op 4 borden. Verdeel er de stroopjus en de krokante salieblaadjes over.

>> Dit recept is eerder gepubliceerd in foodmagazine Delicious. www.deliciousmagazine.nl

>> Kijk voor meer recepten van onder anderen Janneke Philippi ook op www.delimburger.nl/recepten

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Wil je niets missen van L-magazine?

Volg ons dan ook op Facebook en Instagram!