Grenswerk Venlo noteert recordbezoek, maar verkoopt iets minder tickets

Print
Grenswerk Venlo noteert recordbezoek, maar verkoopt iets minder tickets

Afbeelding: Stefan Koopmans

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld -

Voor poppodium Grenswerk in Venlo was 2018 een topjaar qua bezoek. Er werden iets minder tickets verkocht door het afgeblazen festival Grenswerk Open Air. Grenswerk schrijft zwarte cijfers.

Het goede nieuws voor poppodium Grenswerk in Venlo is dat het nog nooit zoveel bezoekers over de vloer kreeg: 45.000 in het afgelopen jaar. Daarvan kochten 26.000 een ticket. Dat deden nog eens 3500 mensen voor Grenswerkconcerten en -evenementen elders buiten de muren van het poppodium. Het minder goed nieuws is dat er in totaal 4500 kaartjes minder werden verkocht dan het jaar ervoor.

Dat verschil wordt veroorzaakt door het gedwongen afblazen van het meerdaags festival Grenswerk Open Air in de Tegelse Doolhof. Daarvoor wist Grenswerk geen grote namen te strikken. Dit jaar wordt een nieuwe poging gedaan. In 2017 zorgde dit evenement nog voor 8000 betalende bezoekers. Directeur Tim Gaal van Grenswerk is „absoluut tevreden” over 2018. „We hebben een groot publiek weten te bereiken en hebben lokale talenten een podiumplek gegeven. We schrijven zeer waarschijnlijk zwarte cijfers.”

Het eind 2014 geopende poppodium raakte 26 keer helemaal uitverkocht. Het eind 2017 verbouwde Grenswerkcafé (minder restaurant, meer popactiviteiten) trok met 125 activiteiten in totaal 8000 (niet betalende) bezoekers.

Duitse gasten

Tim Gaal wijst erop dat Grenswerk ver boven het aantal bezoekers van 29.500 zit dat in 2012 door een extern bureau werd becijferd. De LAgroup noemde dat aantal toen het maximaal haalbare. Meer dan de helft (54 procent) van de bezoekers komt uit de gemeente Venlo. Het percentage Duitse gasten steeg van 6 naar 8 procent.

Tim Gaal gaat ervan uit dat er in het eerste kwartaal van dit jaar helderheid komt over een structureel gezonde exploitatie. Probleem is namelijk dat de in 2012 becijferde exploitatiekosten in de praktijk veel hoger uitvallen. „Huisvestingslasten en onderhoudskosten, daar zit de pijn. Die blijken 50.000 tot 80.000 euro hoger te zijn dan in het oorspronkelijke exploitatieplan stond.” Grenswerk is daarover in overleg met de gemeente Venlo. Een conceptrapport is klaar. Daarin is de exploitatie van Grenswerk vergeleken met soortgelijke podia in steden, vergelijkbaar met Venlo. In de huidige situatie kan Grenswerk ondanks goede jaren geen substantiële financiële buffer opbouwen voor bijvoorbeeld een jaar waarin het tegenzit.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu