Speurder stopt zoeken naar Willeke Dost

© ANP

Een van de vrijwillige zoekers naar de verdwenen Willeke Dost stopt met het speurwerk. Ab Bruintjes heeft die beslissing genomen na een nachtelijke zoektocht vorige week in het Drentse Koekange, waar de politie een eind aan heeft gemaakt.

Op die graafactie kwam veel kritiek. Omdat er ook druk op zijn familie wordt uitgeoefend, trekt Bruintjes zich terug uit de speurdersgroep, zegt hij op Facebook. ,,Mijn familie mag nooit het slachtoffer zijn van dit soort zaken”, meldt hij.

Afstraffing

Acht vrijwilligers voerden de graafactie uit in het weiland bij de boerderij van het pleeggezin waar Willeke woonde, tot ze in 1992 spoorloos verdween. Bruintjes zegt dat tijdens de jaarwisseling zijn tuin is vernield en dat dat mogelijk ,,een afstraffing” is voor de graafactie, die volgens sommigen ,,een brug te ver” was.

Lees ook: Bittere teleurstelling na graafactie Willeke: ‘Maar we geven niet op’

Bruintjes speurde sinds 2010 naar het verdwenen meisje. In die periode ondervond hij veel steun ,,maar ook veel tegenstand en achterdocht. Soms zelfs vijandige houdingen”. Hij denkt ,,dat een deel van de bevolking van Koekange genoeg heeft van de huidige zoekmethode”.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal