Tweespalt in het peloton: strijden voor geel of roze?

Print
Tweespalt in het peloton: strijden voor geel of roze?

Tom Dumoulin doet een gooi naar zijn tweede eindzege in de Giro. Afbeelding: AFP

De Giro d’Italia en de Tour de France zorgen voor een tweespalt in het peloton. De ene helft zweert nog steeds bij de Tour, de andere helft kan de verleiding van de Giro niet weerstaan. De meeste renners hebben inmiddels kleur bekend: wordt het geel of wordt het roze?

Nog niet zo heel lang geleden was het duidelijk. De beste klassementsrenners reden in juli door Frankrijk. Alleen een paar hondstrouwe Italianen kozen voor de ronde hun geboortegrond. De Vuelta was voor vrijwel niemand een hoofddoel, meer een reddingsboei voor de renners die eerder in het jaar een grote ronde staakten door pech of ziekte.

De laatste jaren is dat veranderd. De Franse parcoursbouwers bewegen hemel en aarde om de winstkansen van hun nationale troetelkinderen Romain Bardet en Thibaut Pinot te vergroten, terwijl de organisatie van de Giro er steeds beter in slaagt een complete en gevarieerde route door Italië te leggen.

Giro d’Italia (11 mei – 2 juni)

Als lokaas is in deze editie gekozen voor drie tijdritten met een totale lengte van 58 kilometer. Voor specialisten als Tom Dumoulin en Primoz Roglic bleek dit doorslaggevend in hun keuze voor de Giro. Zij doen in mei een poging de ronde te winnen. De voornaamste concurrenten hebben een mindere tijdrit in de benen. Vincenzo Nibali wil na 2013 en 2016 zijn derde Giro winnen en krijgt van zijn ploeg Bahrain-Merida sterke helpers mee.

Dat laatste geldt ook voor Simon Yates. De Australiër, winnaar van de laatste Vuelta, leek vorig jaar lang op weg naar de eindzege in de Giro. Tot de dag kwam dat Chris Froome iedereen op een hoop reed en Yates bijna veertig minuten verloor.

Hoewel hij nog maar zeer weinig ervaring heeft met het rijden van een grote ronde geldt Egan Bernal, pas 21 jaar oud, ook als podiumkandidaat in Italië. De Colombiaan is geen tijdritspecialist te noemen, maar onder de begeleiding van zijn werkgever Sky weet hij tijdverlies tot een minimum te beperken.

Favorieten: Tom Dumoulin, Primoz Roglic, Vincenzo Nibali, Simon Yates, Egan Bernal.

Outsiders: Bauke Mollema, Miguel Angel López, Alejandro Valverde, Fabio Aru, Ilnoer Zakarin.

Tweespalt in het peloton: strijden voor geel of roze?
Simon Yates verspeelde vorig seizoen de eindzege in de Giro, maar schreef wel de Vuelta op zijn naam. Foto: AD/Cor Vos

Tour de France (6 juli – 28 juli)

In de Tour de France wordt nog niet de helft van het aantal tijdritkilometers van de Giro d’Italia gereden. Wel zijn er bergen, heel veel bergen. Vaak ook nog tot hoogtes ver boven de 2000 meter. Wie daar een groot belang bij hebben? Juist, Romain Bardet en Thibaut Pinot, de twee beste Franse ronderenners van deze generatie.

Geraint Thomas en Chris Froome lijken ondanks hun sterke race tegen de klok niet afgeschrikt door het parcours. Beide kopmannen van Team Sky gaan van start in Brussel bij de Grand Départ. Net als Richie Porte, die bij zijn nieuwe ploeg Trek-Segafredo na twee opgaves zijn sterke vijfde plek van 2016 een vervolg wil geven.

De voorkeurspositie van Porte dwingt Bauke Mollema om de Tour als avonturier te beginnen. De Groninger rijdt daarom de Giro voor een klassement. Daarmee volgt hij dezelfde seizoensplanning als Dumoulin en Nibali, die beiden na de Giro nog hopen op frisse zin en grinta in de Tour.

Steven Kruijswijk is de afgelopen editie van de Tour zo goed bevallen dat hij het dit jaar op dezelfde manier probeert. De klimmer uit Nuenen gaat voor het hoogst haalbare in Frankrijk en het parcours met de lange beklimmingen lijkt voor hem gemaakt.

Favorieten: Geraint Thomas, Chris Froome, Richie Porte, Romain Bardet, Steven Kruijswijk

Outsiders: Thibaut Pinot, Enric Mas, Nairo Quintana, Jakob Fuglsang, Tom Dumoulin