Crowdfundingactie voor mijnmonument Terwinselen

Print
Crowdfundingactie voor mijnmonument Terwinselen

De oude mijnlamp in Terwinselen. Afbeelding: Eigen foto

Kerkrade / Eygelshoven -

Een burgerinitatief is bezig met het inzamelen van geld voor het (her)plaatsen van het mijnmonument in Terwinselen. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de Staatsmijn Wilhelmina haar poorten sloot. Een mooie gelegenheid, volgens de initiatiefnemers, om het monument in oude luister te herstellen.

In 1902 werden de Staatsmijnen opgericht. De eerste Staatsmijn is de Staatsmijn Wilhelmina in Terwinselen. Vanaf 1904 begon de Staatsmijn met het bouwen van huizen voor de mijnwerkers. Dit was de geboorte van het ‘dorp’ Terwinselen. In 1952, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Staatsmijnen, werd een grote mijnlamp geplaatst op de splitsing van de Vloedgraafstraat en de Schaesbergerstraat.

Opnieuw maken

Van de gemeente Kerkrade heeft het burgerinitiatief toestemming gekregen om deze lamp te herplaatsen. Gepland is dat op het grasveldje aan de Schaesbergerstraat, ter hoogte van het Vredeshofje, precies tegenover de oorspronkelijke plek. Deze mijnlamp is verloren gegaan en moet dus opnieuw worden gemaakt. De lamp wordt vervaardigd door Siersmederij Klaessen en wordt geplaatst op een hardstenen sokkel van 35 centimeter hoog.

Rekening

Het benodigde geld moet middels crowdfunding bijeengebracht worden. Wie een financieel steentje wil bijdragen, kan dit overmaken op rekeningnummer NL72 RBRB 0778 0120 69 ten name van M.E. Vanderbroeck of J.H. Knobbe onder vermelding van Mijnmonument voor Terwinselen.

Het boek Staatsmijn Wilhelmina en Terwinselen vertelt de geschiedenis van deze streek en is verkrijgbaar bij www.mijnbestseller.nl onder de categorie Geschiedenis. Het boek is gebonden in hardcover en 393 pagina’s dik. De netto opbrengst van dit boek zal ook ten goede komen aan het mijnmonument.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu