Geen subsidie, wel geld voor gemeenschapshuizen

Print
Geen subsidie, wel geld voor gemeenschapshuizen

Gemeenschapshuis ‘t Leuke krijgt zo’ 250 bezoekers per week. Afbeelding: Archief de Limburger/René Corten

Beegden / Maasbracht -

De gemeenschapshuizen ’t Leuke in Beegden en het Baekerhoes in Brachterbeek krijgen geen aanvullende subsidie van de gemeente Maasgouw voor hun inrichtingsplannen.

Toch zijn de stichtingsbesturen min of meer content met de opstelling van de gemeente. De afwijzing van de subsidieaanvraag wordt namelijk voorzien van een brief richting sociale fondsen en provincie waarin de gemeente verklaart dat men jaarlijks investeert in beide accommodaties. Fondsen en provincie komen in de regel pas over de brug als een gemeente ook bijdraagt in de kosten. Maasgouw stelt dat men via een jaarlijks bedrag voor groot onderhoud al een bijdrage levert. De stichtingsbesturen mogen deze bedragen de komende twee jaar gebruiken voor aanpassingen waardoor ook de subsidies vanuit fondsen en provincie mogelijk zijn.

In een reactie stelt penningmeester Dré Reinders van ’t Leuke dat de constructie van de gemeente de weg vrijmaakt voor subsidie vanuit het Oranjefonds, het VSB-fonds en de provincie voor een totaalbedrag van 125.000 euro. „Vanuit de pot ‘groot onderhoud’ blijft er geld over omdat we daar zo efficiënt mogelijk mee omgaan. Dat geld mogen we gebruiken voor de aanpassingen die wij voor ogen hebben. De gemeente komt dus weliswaar niet met contact geld over de brug, maar op deze manier kunnen we toch een kleine aanbouw, zonnepanelen en een beweegtuin realiseren.”

In Brachterbeek is voorzitter Jo Willems van de stichting gemeenschapshuis Baekerhoes minder tevreden. Ook zijn aanvraag van 90.000 euro subsidie werd afgewezen. „Een aantal fondsen wil een bijdrage doen en dat kan ook door de medewerking van de gemeente. Toch zijn we niet blij met de afwijzing. Het project dat we voor ogen hadden, moet worden bijgesteld.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu