Nederlanders veroordeeld voor drugshandel Tomorrowland

Festival Tomorrowland © BELGA

De rechtbank van Antwerpen heeft woensdag in totaal zeventien mensen veroordeeld in rechtszaken rond het dealen van drugs op het populaire dancefestival Tomorrowland in het Belgische Boom. Ook twee Nederlanders zijn gestraft. Eén persoon werd vrijgesproken.

AD

De veroordeelden zijn vooral buitenlanders: vier Britten, drie Italianen, twee Nederlanders, twee Australiërs, twee Israëli’s en een Braziliaan. De meesten lieten verstek gaan of waren alleen via hun advocaat aanwezig. Ze kregen straffen tot twee jaar. Over de Nederlanders is vooralsnog niet meer bekend.

Onder de drie Belgen was de opvallendste de beroepsmilitair Tom V., die betrapt werd met een zak met 113 xtc-tabletten, 9 gram MDMA-kristallen, 13 gram ketamine en 6 gram coke. Hij kwam echter weg met een werkstraf, onder meer vanwege zijn achtergrond en schuldinzicht en omdat hij de rechtbank ervan kon overtuigen dat de zak bedoeld was voor gebruik door zijn volledige vriendengroep en niet om te dealen.

Ook een andere Belg, Anthony L., kreeg een werkstraf voor het dealen van MDMA en cocaïne. Veelpleger Nils F., betrapt op het dealen van MDMA, kreeg wel een gevangenisstraf van twee jaar.

Maagtabletten

De drie Italianen die schuldig werden bevonden en elk één jaar cel - al dan niet met uitstel - kregen, hadden dan wel gedeald, ze hadden eigenlijk geen drugs op zak. De mannen werden betrapt op het verkopen van pillen en poeder die op drugs leken. Omdat ze de producten, die bijvoorbeeld kaliumsulfaat of middeltjes tegen maagzweren bevatten, als drugs verkochten en ze zich op die manier verrijkten, kwam het toch tot een veroordeling.

Eind oktober werden er al twee andere Nederlanders veroordeeld voor drugsdealen - in totaal werden er 63 dealers opgepakt op het populaire festival. De Nederlander Christian B. (25) werd veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij was met 84 xtc-pillen op zak tegen de lamp gelopen. Nils Z. (22) kreeg twintig maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij meldde zichzelf zwaar onder invloed bij de security op een van de festivalcampings en vertelde dat hij drugs dealde en toonde zijn koopwaar die uitgespreid lag op een deken voor zijn tent.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal