NIEUWJAARSTOESPRAAK

Burgemeester Sjraar Cox benadrukt succes Sittard-Geleen

Print
Burgemeester Sjraar Cox benadrukt succes Sittard-Geleen

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen. Afbeelding: Rob Oostwegel

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Opnieuw heeft burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen zijn nieuwjaarstoespraak aangegrepen om te benadrukken dat er alle reden is om trots te zijn op de gemeente.

Tijdens overleggen van coalitiepartijen met inwoners en belanghebbenden de afgelopen maanden over de te varen koers, is opnieuw aangegeven dat Sittard-Geleen een eigen gezicht en trots ontbeert. Cox citeerde in zijn nieuwjaarstoespraak van donderdagavond ‘een Maastrichtenaar’ die hij onlangs sprak, die juist vindt dat Sittard-Geleen te typeren is met één woord: ‘eredivisie’.

Prestaties

‘Topprestaties’ op de Brightlands Chemelot Campus, de veerkracht van VDL Nedcar, het Zuyderlandziekenhuis, en prestaties van sportclubs, harmonieën en fanfares worden volgens Cox geroemd. Net als het Laagland Theater, de ontwikkeling van Het Groene Net en de aantrekkelijkste werkgever van Limburg: Helwig Timmerfabrieken.

„Etaleer nu eens dat je trots bent op alles wat in jouw, in onze stad of gemeente plaatsvindt”, zei Cox, die daarnaast ook wel de ‘zwakke plekken’ benoemde, waar hij verbetering nodig acht.

Precair

„We zullen gewoon onze boekhouding op orde moeten krijgen en vooral moeten houden”, zei hij over de precaire financiële positie van de gemeente. Hij kondigde aan dat daarvoor de komende maanden beleidskeuzes gemaakt moeten worden.

Daarnaast vindt Cox dat er te weinig politie op straat is, waar ‘Den Haag’ meer oog voor zou moeten hebben. Hij pleitte verder voor het opstellen van een nieuwe Zuid-Limburgse agenda, ook al heeft Cox de afgelopen jaren getwijfeld ‘aan de oprechte wil’ om de krachten te bundelen.

Wapenspreuk

Cox sloot zich aan bij de wapenspreuk van de in Born opgegroeide nieuwe Bisschop Harrie Smeets: ‘In Gods naam mensen liefhebben’: „Dat betekent naar elkaar luisteren en geen dogma’s opleggen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu