Winkelhuren Limburg stabiel of omlaag

Print
Winkelhuren Limburg stabiel of omlaag

De Grote Staat in Maastricht. Afbeelding: DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS

Maastricht / Itteren / Venlo / Sittard / Heerlen / Roermond -

De huurprijzen van winkelruimtes in een aantal Limburgse binnensteden blijven in 2019 – vergeleken met een jaar eerder – op zijn best stabiel, maar gaan in de meeste plaatsen omlaag.

Dat constateert onderzoeker Michiel Boonen van de internationale vastgoedadviseur JLL in een studie over de huurprijzen van winkels in Nederland. Zo heeft de Grote Staat in Maastricht met een plek in de landelijke top tien van de duurste winkellocaties het prijsniveau van vorig jaar niet kunnen vasthouden. De gemiddelde huurprijs daalde er van 1625 euro per vierkante meter per jaar naar 1600 euro, gelijk aan de huren van de Kleine Staat, om de hoek. Verder zijn de huurprijzen in de Maastrichtse binnenstad vergeleken met 2018 nauwelijks veranderd, uitgezonderd winkelcentrum Entre Deux. Daar minderde de huurprijs van 750 euro naar 700 euro per vierkante meter per jaar.

Verder zijn de huurprijzen in de twee belangrijkste winkelstraten van Venlo iets gedaald, blijven ze in Roermond betrekkelijk stabiel, terwijl de huren in enkele Heerlense winkelcentra of -straten op hetzelfde peil als 2018 blijven of ietwat zakken. De huurprijzen in de twee voornaamste winkelstraten van Sittard duiken dit jaar met 10 procent omlaag, naar 225 euro per vierkante meter per jaar.

Internationale winkelbedrijven richten zich tegenwoordig op de top twintig steden in Nederland en laten de rest min of meer links liggen, stelt JLL. Michiel Boonen: „De mensen zijn bereid verder te reizen om te winkelen. Ze willen vermaakt worden en dat is in kleinere steden wat moeilijker. Een stad als Maastricht profiteert juist van deze ontwikkeling.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu