Door deze nieuwe ontwikkeling raken we nooit meer onze koffers kwijt

Print
Door deze nieuwe ontwikkeling raken we nooit meer onze koffers kwijt

Foto ter illustratie Afbeelding: AD/ROBIN UTRECHT

Koffers die mee op vliegreis gaan, hebben over een paar jaar een chip. Die moet voorkomen dat de koffers kwijtraken. Eind 2020 moet ongeveer de helft van alle bagage zo’n chip hebben en eind 2023 zo goed als alle koffers.

De IATA, de internationale organisatie voor vliegmaatschappijen, sprak met persbureau dpa over de plannen. Bij het verband zijn 290 maatschappijen uit 120 landen aangesloten. Die bedrijven moeten in juni, op een congres in Zuid-Korea, de knoop doorhakken over de chips.

Daling

Elk jaar komen ongeveer 23 miljoen koffers en tassen op een verkeerde plek terecht na het vliegen. Het gaat om zes koffers en tassen op elke 1.000 passagiers. Nu krijgen koffers een etiket met streepjescode. Als de code niet goed te lezen is, bijvoorbeeld bij het verwerken van bagage, kan het gebeuren dat een koffer onderweg verdwaalt. Het is nooit helemaal te voorkomen, maar met RFID-chips kan het aantal verloren koffers met 25 procent dalen, zegt IATA-bestuurder Andrew Price. Bovendien is beter te zien waar een koffer voor het laatst is gesignaleerd. Dat moet het makkelijker maken om de koffer terug te vinden.

App

Vliegmaatschappijen kunnen de RFID-chips zelf ook gebruiken. In een app kunnen ze passagiers laten zien waar hun bagage is. Delta doet dat nu bijvoorbeeld al. Volgens de IATA kan de luchtvaartsector in zeven jaar tijd bijna 4 miljard dollar besparen met RFID.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu