Moeten blauwe lantaarnpalen bij Noorderplas weg of niet?

Print
Moeten blauwe lantaarnpalen bij Noorderplas weg of niet?

De blauwe verlichting bij de Noorderplas Afbeelding: De Limburger

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De meningen over de blauwe lantaarnpalen rond de Noorderplas in Roermond zijn verdeeld. Waar de een rept over ‘disco in de natuur’ vindt de ander ze mooi. Kernvraag is of de verlichting is toegestaan.

De blauwe lantaarnpalen bij de Noorderplas in de Weerd zijn een overtreding op de Wet natuurbescherming. Dat is de mening van een aantal bewoners van de Weerd, die zowel bij de gemeente als bij de provincie een verzoek tot handhaving hebben ingediend. In dat verzoek verwijst hun advocaat naar de ruimtelijke onderbouwing op basis waarvan de vergunning voor het wakeboardcentrum in de waterplas is verleend. Daarin staat dat het initiatief niet leidt tot een overtreding van de Wet natuurbescherming „op voorwaarde dat het plangebied ’s avonds en ’s nachts niet verlicht wordt”. Het aspect flora en fauna kon destijds buiten beschouwing blijven, omdat wakeboardcentrum en horeca rond de plas alleen in de zomer en slechts tot zonsondergang open zijn.

De omwonenden vinden de Roermondse stichting Ruimte aan hun zijde. Die vindt het tegenwoordig de spuigaten uitlopen met ‘lichtvervuiling’ en wijdt in de eerstvolgende uitgave van haar tijdschrift een artikel aan de problematiek.

Provincie en gemeente laten in een reactie weten nog geen besluit te hebben genomen over de handhavingsverzoeken. Volgens de gemeente is enkel een vergunning verleend voor de wakeboardbaan en is niet ingegaan op de verdere verlichting rond de plas. „Of er sprake is van een met de geldende regelgeving strijdige situatie wordt in het kader van het handhavingsverzoek onderzocht”.

Eigenaar Perry Houkes van de Noorderplas laat weten dat de blauwe lampen eigenlijk „een foutje” zijn. „Ik had palen met wit licht besteld, maar ze hebben deels de verkeerde geleverd. Ik heb besloten de blauwe toch te houden. Dat licht is minder hinderlijk voor dieren.” Houkes zegt dat de verlichting voor de zekerheid meegenomen wordt in een aanpassing van de omgevingsvergunning. Die moet gewijzigd worden omdat het wakeboardpaviljoen niet conform de huidige vergunning is gerealiseerd. Volgens Rijkswaterstaat gaat het om een kleine aanpassing die geen gevolgen heeft voor de waterstand.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu