World Press Photo-winnaar maakt fotoboek Beekdaelen

Print
World Press Photo-winnaar maakt fotoboek Beekdaelen

Roger Cremers legde de nieuwe gemeente Beekdaelen op de gevoelige plaat vast. Afbeelding: Françoise Petersen

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Nuth / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade -

Roger Cremers heeft in 1972 het levenslicht gezien in Bingelrade. Hij is fotograaf in hart en nieren en heeft onlangs de opdracht gekregen een fotoboek te maken van de nieuwe gemeente Beekdaelen dat vanaf half januari verkrijgbaar is. “Een mooie nalatenschap van mijn werk”, zegt de bescheiden Roger, toch wel een beetje trots.

Roger woont tegenwoordig in Amsterdam en fotografeert al meer dan tien jaar voor diverse grote bladen. In 2009 is hij nog eens extra op de kaart gezet door World Press Photo te winnen. “Ik ben in Amsterdam beland door mijn studie vliegtuigbouwkunde”, vertelt Roger. “Nadat ik dit had afgerond, kwam ik er achter dat dit toch niets voor mij was en ben ik naar de Kunstacademie in Den Haag gegaan. Na mijn stage bij een grote krant en een stage bij een portretfotograaf, ben ik in Amsterdam blijven plakken. Ik kom echter regelmatig in Limburg, omdat mijn moeder in Beek woont.”

Portretten

“Een tijd geleden werd ik gebeld door de gemeente Onderbanken. Of ik naar het gemeentehuis wilde komen om te praten over een fotoproject. Ik kreeg het aanbod om 64 portretten te maken. Ik zei meteen ‘ja’. Hieruit is echter een nog mooiere opdracht voortgekomen: een fotoboek van Beekdaelen. Elk gemeenteraadslid van de gemeente Nuth, Onderbanken en Schinnen mocht daarbij een plek aangeven die hij of zij mooi vond en die moest ik dan op de plaat zetten. Vaak waren die fotolocaties geplant. Velen hadden objecten gekozen. Ik heb echter gekeken of ik er een menselijk tintje aan kon toevoegen. Daarnaast is me de vrije hand gegeven voor andere foto’s voor dit boek. Hieruit zijn vele spontane foto’s ontstaan, zoals een foto met een aantal renners op de nieuwe ringweg die geopend werd. Ik heb toen echt een tijd zitten wachten tot er renners voorbij kwamen die in mijn plaatje pasten. Mensen in beeld breekt een saai plaatje en dan ben ik echt in mijn element. Een andere spontane foto is gemaakt toen ik door Doenrade reed en een aantal vliegers in de lucht zag. Ik ben daar meteen op af gegaan en heb ze vastgelegd.”

Memory lane

“Voor mij was het maken van dit fotoboek echt een trip down memory lane. Ik heb tot mijn elfde jaar in Bingelrade gewoond. Mijn moeder komt uit Schinveld en ik kom nog regelmatig naar Limburg. Ik ken de streek. Wel merkte ik tijdens het fotograferen dat heel veel dingen veranderd zijn. Als volwassene loop je er anders doorheen. Je denkt dan terug aan hoe het was als kind. Vroeger was alles groter of langer. Aan veldwegen leek geen einde te komen en nu loop je er in 10 minuten overheen!”

Creativiteit

“Hoe 2019 er voor mij uitziet? Ik ben niet zo van de lange termijnplanning. Ik kijk wat op mijn pad komt. Mijn opdrachten komen vooral van kranten en bladen. In 2019 wil ik een nieuw project starten, maar daar kan ik nog niets over vertellen. Op dit moment ben ik erg benieuwd naar wat de mensen van mijn fotoboek van Beekdaelen vinden en hoop dat men het mooi zal vinden. In ieder geval heb ik er mijn best op gedaan en er veel moeite en creativiteit in gestoken. ”