Nieuwe eigenaar legt 1,2 miljoen neer voor kasteel Heysterum

Print
Nieuwe eigenaar legt 1,2 miljoen neer voor kasteel Heysterum

Kasteel Heysterum. Afbeelding: Archief De Limburger/Jeroen Kuit

Linne -

Kasteel Heysterum in Linne heeft een nieuwe eigenaar. Daarmee komt mogelijk een einde aan de soap rond het in verval geraakte kasteel.

Op 17 december werd het kasteel op een veiling in Amsterdam verkocht in opdracht van een aantal schuldeisers waaronder de Maastrichtse woningstichting Servatius. De nieuwe eigenaar legde 1,2 miljoen euro op tafel waarna het bod werd geaccepteerd en de veiling werd gegund. Dat betekent dat de hoogste bieder zes weken de tijd krijgt om de koop af te ronden. De naam van de nieuwe eigenaar is vanwege dit voorbehoud nog niet bekendgemaakt.

Kasteel Heysterum, daterend uit 1798, beleeft een roerige periode. Nadat het in verval was geraakt, kocht ondernemer Jan van Tienen het rijksmonument in 1995. De nieuwe bloeiperiode duurde tot de dood van Van Tienen in 2011. Zijn nabestaanden konden het pand niet onderhouden en verkochten het in 2016 voor 1,8 miljoen euro aan de uit Indonesië afkomstige Ivone Felicia. De inboedel werd door Ignace van Tienen, zoon van de voormalige eigenaar, verkocht aan Felicia voor zes ton. In september 2018 is het kasteel met volledige inboedel nog steeds onbewoond en richten ongewenste bezoekers vernielingen aan. De gemeente Maasgouw besluit hekken te plaatsen om het monument te beschermen. Ignace van Tienen, die zegt nog geen volledige vergoeding te hebben ontvangen van Felicia voor de inboedel, neemt zijn intrek in het kasteel om zijn eigendom te beschermen. Die constructie wordt tot op de dag van vandaag gedoogd. Vanwege niet nagekomen overeenkomsten laten verschillende schuldeisers ondertussen beslag leggen op het kasteel, wat uitmondt in de executieveiling op 17 december.

Volgens Van Tienen heeft hij met de nieuwe eigenaar afgesproken dat hij voorlopig op het kasteel blijft wonen. “Eind januari zal hierover meer duidelijkheid komen. Ik ben in ieder geval blij dat het pand behouden blijft en dat de nieuwe eigenaar er goed bedoeling en mee heeft.”

Over zijn persoonlijke conflict met betrekking tot de inboedel wil hij op dit moment niks kwijt. De gemeente Maasgouw laat bij monde van een woordvoerder weten blij te zijn met de ontwikkelingen. Men wacht een gesprek met de nieuwe eigenaar af.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu