Open deuren stadhuis Roermond symbool inclusieve samenleving

Print
Open deuren stadhuis Roermond symbool inclusieve samenleving

De burger mocht een kijkje nemen in het hele stadhuis Afbeelding: Jeroen Kuit

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde -

De gemeente Roermond hield donderdag een alternatieve nieuwjaarsreceptie in de vorm van een open huis

Inwoners mochten een kijkje achter de schermen nemen op plekken die normaliter verboden terrein zijn voor de burger. Zoals de kamer van de burgemeester, de burgerzaal , de raadszaal en de befaamde balkonkamer.

Dat is de mooiste kamer in het stadhuis met balkon aan de zijde van de Markt. Ooit het domein van Jos van Rey, vervolgens van wethouder Angely Waajen en sinds de jongste verkiezingen zetelt GroenLinks-wethouder Marianne Smitsmans er.

Burgemeester Rianne Donders legde in haar nieuwjaarstoespraak de symboliek achter de open deuren uit. Die staan voor wat het huidige gemeentebestuur wil bereiken: een inclusieve samenleving waarin iedereen naar eigen kunnen meedoet en iedereen meetelt. Ze roemde in dat verband de tienduizend vrijwilligers die actief zijn in Roermond en zonder wie „onze samenleving niet zou kunnen draaien zoals hij draait. Het is een gift van mensen aan de samenleving, aan elkaar aan een ander.”

De burgemeester riep de burgers op trots te zijn op hun stad, waarmee het in velerlei opzichten goed gaat. Die als centrumstad en economische motor voor Midden-Limburg fungeert. Donders refereerde aan prognoses van het CBS volgens welke dertig procent van de bedrijven in de regio aangeeft komend jaar meer mensen aan te trekken.

Daarmee steekt Midden-Limburg volgens haar met kop en schouders boven het landelijk gemiddelde van zeventien procent uit. De medaille heeft ook een keerzijde: 23 procent van de ondernemers geeft aan last te hebben van personeelskrapte.

Aan het eind van haar toespraak bedankt Donders de cultuurburgemeester van 2018 Hatice Alasu en stelde haar opvolger voor aan het publiek: de 8-jarige Pepijn Afman. Pepijn zit in groep 6 van basisschool Willem de Zwijger, want hij heeft een groep overgeslagen. Hij is mega Legofan, vindt geschiedenis en cultuur leuk, speelt piano, heeft meegedaan aan Korenslag en speelt in de musical van Den Uul.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu