Van Gerwen niet bescheiden tijdens huldiging: ‘Ik ben gewoon de beste’

Print

Wereldkampioen Michael van Gerwen is donderdagavond gehuldigd in zijn woonplaats Vlijmen. Duizenden mensen keken toe hoe de darter in het zonnetje werd gezet door onder andere de burgemeester. Zij gaf ‘de groene sloopkogel’ onder andere een cheque van 1.800 euro voor de stichting Make a Wish, waarvan Van Gerwen ambassadeur is.

Het was de derde keer dat Van Gerwen in Vlijmen gehuldigd werd. Dat gebeurde ook al bij zijn eerdere wereldtitels. Maar het publiek en ook de darter zelf krijgen er maar geen genoeg van. ,,Dit doet veel met me”, zei hij op het podium. ,,Ik heb hier veel voor moeten doen. Veel voor aan de kant moeten zetten. Ik ben blij dat het is gelukt.”

Die beperkingen legt hij zich graag nog een jaar op. Want hij beloofde dat hij volgend jaar opnieuw probeert de beste van de wereld te worden. En ook dan staat hij graag weer in het zonnetje in zijn woonplaats.

Bij een eerdere huldiging werd Van Gerwen al eens ereburger van Brabant. En een lintje had hij ook al. Wat geef je iemand dan, als hij opnieuw wereldkampioen wordt? De gemeente Heusden doneerde hem iets dat hij kan doorgeven: een cheque van 1.800 euro voor de stichting Make a Wish. Met dat geld krijgen zieke kinderen de dag van hun leven.

Olympische sport

Minister Cora van Nieuwenhuizen gaf de Vlijmenaar drie zoenen, plus de boodschap dat darten wat haar betreft best olympisch mag worden. ,,Want waarom boogschutten wel, maar darts niet? Dan hebben we er meteen een kampioen bij.” Het voorstel wordt op het Plein met applaus ontvangen, maar het is de vraag of het ooit zo ver komt. De invloed van de minister van Infrastructuur reikt niet zo ver, ondanks dat ze zelf groot dartfan is.

Van de provincie Brabant kreeg ‘MvG’ een tasje met daarin ‘alles wat maar in de Brabantse rood-witte kleuren te krijgen is’. En een bakker uit het dorp kwam met een reusachtige taart op de proppen, in de vorm van de wereldbeker. Hij nam ook duizenden kleine groene taartjes mee, voor het publiek. Verder werd Van Gerwen getrakteerd op optredens van onder andere Zanger Kafke en Raymon Hermans.

Die laatste sloot af met ‘The Worlds Greatest’, van R. Kelly. ,,Dat is speciaal voor mij gemaakt”, grapte Van Gerwen, die de hele avond blaakte van het zelfvertrouwen. Hij herkende zich wel in een verhaal van burgemeester Willemijn van Hees, die vertelde dat ze een Engelsman tegenkwam die hem een compliment gaf. ‘Hij is niet arrogant, hij heeft gewoon veel vertrouwen. En dat moet ook, want hij is de beste.’ Van Gerwen antwoordde zonder gêne: ,,Ik ben gewoon de beste.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu