Schaatsbanen in Noord-Limburg hebben lekker gedraaid

Print
Schaatsbanen in Noord-Limburg hebben lekker gedraaid

Venlo on Ice. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide -

Er is volop geschaatst op de ijsbanen in Venlo, Horst en Venray die zondag allemaal hun laatste dag hebben. De organisatoren zijn dik tevreden.

Bij de schaatsbaan van Venlo On Ice heeft de organisatie dit jaar een keer of vier maatregelen moeten nemen vanwege de drukte. Onder het motto: ‘vol is vol’ kon er op die dagen even niemand meer bij. „De Venlose schaatsbaan krijgt zo langzamerhand in de winter dezelfde functie als het Zomerparkfeest in de zomer”, zegt Marcel Janssen van Venlo On Ice. „Venlonaren uit alle wijken en dorpen en van alle leeftijden treffen elkaar bij de schaatsbaan. Families, vriendengroepen, opa’s en oma’s met kleine kinderen: je ziet ze allemaal.”

Super

Daarnaast heeft het dit jaar maar drie dagen geregend. Voor Venlo, waar in de openlucht wordt geschaatst, is dat erg gunstig. Janssen: „Vorig jaar heeft het 23 van de 24 dagen geregend. Dat was minder. Maar nu hebben we echt een super jaar gedraaid met zeker 10 procent meer bezoekers ten opzichte van het vorig jaar. We verwachten dat de teller op 50.000 tot 60.000 bezoekers blijft steken. Daarvan hebben er 15.000 ook daadwerkelijk geschaatst. We hadden alleen al 3500 schoolschaatsers en er waren 91 curlingteams.”

Toeristen

Ook in Venray is er tevredenheid dankzij een stijgend aantal bezoekers. „Onze ijsbaan heeft dit jaar waarschijnlijk een paar honderd schaatsers meer getrokken dan het vorig jaar. Toen bleef de teller rond de zesduizend schaatsers steken, dit jaar zal dat ergens tussen de 6500 en 7000 zijn”, zegt Bernie van Lierop van de Stichting Winterpret Venray. „Wat ons dit jaar wel opvalt, is dat er veel toeristen in Venray hebben geschaatst. Vooral veel Engelsen die op de grote vakantieparken in de regio hebben gezeten. En veel Polen. Maar dat is logisch. We hebben hier veel arbeidsmigranten.”

Recordaantal

Die laatste groep is ook Jan Rein Vissers van de Horster ijsbaan opgevallen. „Met name tijdens de feestdagen hebben veel Poolse mensen met hun kinderen bij ons geschaatst”, klinkt het tevreden. „Verder hebben we dit jaar gewoon lekker gedraaid. Beetje zoals altijd. Misschien zit er een klein plusje in. We hebben volgens mij wel een recordaantal donuts aan de man gebracht: dik 2300 stuks.” Volgens Vissers moet de Horster schaatsbaan het ondanks de grote populariteit toch vooral van sponsoren hebben. „Als we geen 35.000 tot 40.000 euro bij elkaar krijgen, hebben we echt een probleem. We verdelen onze schaatsbaan elk jaar in 480 stukjes. Iedereen kan zo meebetalen en dat lukt nog steeds best aardig.”

Jeugdprins

Winterpret Venray heeft dit jaar verder voor het eerst een ‘icebike-race’ -een fietswedstrijd op het ijs- georganiseerd. De Horster schaatsbaan is op zaterdag nog bezocht door de plaatselijke jeugdprins en zijn gevolg.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje