Landelijke actie gele hesjes in Maastricht: ‘Het wordt heel groot’

Gele hesjes in Den Haag. © ANP

Op zaterdag 2 februari staat een landelijke ‘wandeltocht’ door Maastricht gepland van gele hesjes uit heel Nederland. „Het gaat heel groot worden, daar ben ik heilig van overtuigd”, aldus de woordvoerder van de gele hesjes in Limburg die liever anoniem wil blijven.

Marianne Slegers

De woordvoerder hoopt meer dan 3500 mensen te mobiliseren. „Het moet de grootste betoging in Limburg ooit worden.”

Betere zorg, lagere zorgkosten en betere armoedebestrijding. Dat zijn de drijfveren voor gele hesjes uit heel Nederland om op 2 februari de straten van Maastricht op te gaan. Maastricht is een symbolisch plek, volgens de gele hesjes woordvoerder. ,,Maastricht staat synoniem aan de samenwerking met Europa: het verdrag van Maastricht richtte in 1992 de Europese Unie op. En juist daar zijn we op tegen: tegen Den Haag, tegen de EU en tegen de euro.”

Maastricht

Het Limburgse gouvernement aan de Maas is dan ook de plek waar de gele hesjes starten met hun ‘wandeling’. De gele hesjes noemen het bewust geen demonstratie maar ‘wandeling’ zodat geen officiële vergunning aan hoeft te worden gevraagd. Volgens de woordvoerder is de gele hesjes beweging in Nederlands, ondanks andere berichten in de media, ‘groeiende’. ,,Er zijn steeds meer acties in Nederland. Het is zeker niet aan het doodbloeden. Ook in Frankrijk wordt nog volop actie gevoerd.”

‘Belgische broeders’

De Limburgse gele hesjes ‘wandelen’ sinds begin december elke zaterdag door Maastricht. Ook wordt er steun verleend aan hun gele ‘Belgische broeders’. ,,Als we horen dat er iets gebeurt in België, zijn we steeds even gaan kijken om onze collega-gele hesjes een hart onder de riem te steken.” Zowel afgelopen woensdag als Tweede Kerstdag waren de gele hesjes uit Limburg van de partij in België.

De snelweg E25/A2 vlak over de grens bij Eijsden werd in beide richtingen geblokkeerd en beide keren moest de Belgische politie ingrijpen om een einde te maken aan de blokkade. Maar er is volgens de woordvoerder geen sprake van een echte samenwerking tussen de Nederlands en Belgisch gele hesjes: ,,Het zijn de Belgen zelf die bepalen wanneer en hoe de acties plaatsvinden, daar zijn wij niet bij betrokken.”

De politie Limburg laat weten ‘alert’ te zijn om wat er speelt binnen de gele hesjes beweging en indien er sprake is van ordeverstoring, ze in zullen grijpen. ,,We volgen de ontwikkelingen op de voet.”