Omwonenden mestvergister strijden voor leefbaarheid, bedrijf tegen handhaving door Leudal

Print
Omwonenden mestvergister strijden voor leefbaarheid, bedrijf tegen handhaving door Leudal

Mestvergistingsbedrijf Holmel. Afbeelding: Jeroen Kuit

Heythuysen / Heibloem -

Omwonenden die klagen over stankoverlast van mestvergistingsbedrijf Holmel in Heythuysen vinden dat de rechter ook naar de leefbaarheid in de buurt moet kijken. Dat kwam vrijdag naar voren tijdens een zaak die het bedrijf had aangespannen tegen handhavend optreden van de gemeente Leudal tegen Holmel.

Mestvergistingbedrijf Holmel aan Aan de Heibloem in Heythuysen was naar de bestuursrechter gestapt om een einde te maken aan de handhaving door de gemeente Leudal. De gemeente treedt op tegen het indrogen van mest en het verwerken daarvan tot briketten. Daarvoor had het bedrijf een droogtunnel en opslag ingericht. Dat is volgens de gemeente gebeurd zonder de daarvoor benodigde vergunningen. Omwonenden hadden eerder bij de gemeente aangedrongen op handhaving. Zij klagen over stankoverlast.

Lees ook: Mestvergistingsbedrijf stapt naar de rechter om handhaving door Leudal

Problemen

In de ogen van het bedrijf passen de activiteiten binnen een eerdere vergunning die in 2007 is afgegeven. Ook het gegeven dat de gemeente vindt dat een silo waar briketten in worden opgeslagen verwijderd moet worden, vindt Holmel niet terecht. Het bedrijf benadrukte dat het in de problemen komt door de actie van de gemeente. Er zijn onder meer problemen met de afzet van vloeibare mest en er liggen contractuele verplichtingen met bedrijven over het verwerken van mest. Vanuit het bedrijf werd er verder nog op gewezen dat Leudal eerder uitzicht bood op legalisatie en daar later op terugkwam.

Samenleefmodel

Tijdens de zaak bleek dat bedrijf en gemeente het op nagenoeg alle punten met elkaar oneens waren. „Het bedrijf spreekt over kapitaalvernietiging en problemen bij de afzet van mest. In plaats van over het verdienmodel van de mestvergister te spreken, mag het ook eens gaan over het leef- en samenleefmodel”, stelde Ton van de Wiel die mede namens een buurtbewoner sprak. De bestuursrechter doet over vier weken uitspraak.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen