Justitie: Terreurverdachte Weert wilde agenten doodschieten

Print
Justitie: Terreurverdachte Weert wilde agenten doodschieten

Afbeelding: Videostill politie

Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy -

Justitie verdenkt een van de op 27 september in Weert opgepakte terreurverdachten van poging tot moord op agenten bij zijn arrestatie aan de Trancheeweg. De 21-jarige Waïl El A. uit Rotterdam zou, voordat de politie hem in de boeien sloeg, hebben willen schieten op politiemensen.

De man en drie medeverdachten werden door een zwaarbewapend arrestatieteam uit een Frans huurbusje gehaald op een parkeerplaats aan de Trancheeweg in Weert. De vier verbleven in een vakantiehuisje in de buurt. In en rond Arnhem pakte de politie die dag drie anderen mannen op. Ze komen uit Rotterdam, Arnhem en Vlaardingen.

Een woordvoerder van het landelijk parket bevestigt de verdenking van poging tot moord tegen Rotterdammer El A. Hij wil niets kwijt over de toedracht. „Die komt aan de orde in de rechtszaal.” Advocaat Francoise Landeloo van El A. wil geen commentaar geven.

Rechtszaak

Waïl El A. en vijf medeverdachten moeten op donderdag 10 januari voor de eerste keer voor de rechtbank verschijnen in Rotterdam. Justitie verdenkt hen onder andere van het beramen van terroristische aanslagen. Een zevende verdachte is geschorst uit zijn detentie en is om die reden niet opgeroepen.

Waïl El A. en zijn drie metgezellen zouden op 27 september hun wapens krijgen. Ze zouden die dag ook getraind worden hoe daarmee om te gaan. Het uiteindelijk doel volgens justitie: het plegen van een aanslag in Nederland, mogelijk tijdens Pride Amsterdam. De twee wapenleveranciers bleken buitenlandse politie-infiltranten te zijn. Zij hadden de wapens vooraf onklaar gemaakt. Waarschijnlijk had El A. ook een eigen wapen.

Het vakantiehuisje in Weert - de precieze locatie is niet bekend - waarin ze de instructie kregen, hing vol met afluisterapparatuur. Nadat de groep die middag het park had verlaten, klapte de val dicht.

Terreuraanslag

Niet veel later die dag brachten politie en justitie naar buiten dat ze met de aanhouding van zeven verdachten zeer waarschijnlijk een terreuraanslag in Nederland hadden voorkomen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →