Fors meer geld gemeente naar bewindvoering

Print
Fors meer geld gemeente naar bewindvoering

Afbeelding: AD

De kosten die gemeenten hebben aan inwoners die niet hun eigen financiën kunnen beheren, rijzen in Limburg de pan uit.

De gemeenten gaven in 2017 gezamenlijk meer dan veertien miljoen euro uit aan zogeheten beschermingsbewind. In 2013 was dat nog geen vijf miljoen. Dat blijkt uit een rondgang van De Limburger.

Problematisch
De oorzaak van die explosieve kostenstijging is dat sinds 2014 ook mensen met problematische schulden onder bewind kunnen komen te staan. Voor die tijd ging het alleen om mensen met bijvoorbeeld ernstige psychische problemen of dementie.

Van beschermingsbewind is sprake wanneer iemand die niet zijn eigen huishoudboekje kan beheren, door de rechter een bewindvoerder krijgt toegewezen. Die krijgt de zeggenschap over de inkomsten en uitgaven.

De rekening van de bewindvoering komt in bijna de helft van de gevallen bij gemeenten terecht, omdat zij opdraaien voor de kosten wanneer inwoners er zelf de middelen niet voor hebben.

De gemeenten betalen dit vanuit de bijzondere bijstand. Bij bijna een derde van de Limburgse gemeenten gaat de helft of meer van de bijzondere bijstand op aan bewindvoerderskosten. Venlo spant op dit gebied de kroon. Maar liefst 88 procent van de uitgekeerde bijzondere bijstand is in 2018 opgegaan aan bewindvoering. Dan volgen de voormalige gemeenten Onderbanken en Nuth - inmiddels Beekdaelen - met elk 68 procent. Daarna komt Sittard-Geleen (66 procent).

Grip
In totaal zijn inmiddels 22.290 Limburgers onder bewind gesteld. De snel oplopende kosten zijn gemeenten een doorn in het oog. Zij betalen immers vaak de rekening, maar hebben geen enkele invloed op bijvoorbeeld de keuze voor een bewindvoerder, de duur van het bewind en eventuele pogingen om mensen zelfredzaam te maken.

In een poging grip te krijgen op de kosten, proberen gemeenten onder meer convenanten af te sluiten met bewindvoerders om mensen met financiële problemen eerder in beeld te krijgen.

Lees ook: Beschermingsbewind als molensteen voor Limburgse gemeenten

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen