Film ‘Grensgeval’ bij Land van Thorn

Print
Film ‘Grensgeval’ bij Land van Thorn

Franse vluchtelingen aan de grens. Afbeelding: archief Peter Crins

Thorn -

De film ‘Grensgeval’ van cineast Peter Crins uit Leveroy draait op 18 januari in zaal Oad Thoear in Thorn.

Peter Crins (1951) werkte maar liefst vier jaar aan dit indringende verslag van de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor de grensregio. Vanaf de jaren ’90 interviewde hij inwoners van Midden-Limburg die deze periode hebben meegemaakt. Oud-strijders uit de Belgische grensstreek getuigen in ‘Grensgeval’ van de vier jaar durende strijd in de loopgraven aan de IJzer, waar zij gevechten op leven en dood moesten leveren.

Aan de Nederlandse zijde van de elektrische ‘Dodendraad’ gaat het over de mobilisatie en de duizenden Belgische en Franse vluchtelingen, die onder meer bij Stramproy de grens over kwamen en in Weert en elders werden opgevangen. Tot overmaat van ramp maakte de Spaanse griep aan beide kanten van de grens vlak na de oorlog ook nog eens grote aantallen slachtoffers.

De oorlog van 1914-1918 hield derhalve niet op aan de grens. De in dialect gesproken film is in het Nederlands ondertiteld en laat de kijker zien hoe de strijd tussen de grootmachten het leven in de grensstreek totaal ontregelde.

Tim Crins componeerde de filmmuziek, Jo Brunenberg bewerkte het beeldmateriaal en verzorgde de vormgeving.

De filmvertoning door Geschied- en Heemkundige Kring Het Land van Thorn begint om 19.30 uur.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje