Limburgse protestantse kerken nemen afstand van christelijk antihomopamflet

Print
Limburgse protestantse kerken nemen afstand van christelijk antihomopamflet

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland, met kerkgebouwen in Maastricht, Valkenburg, Gulpen en Vaals, neemt nadrukkelijk afstand van een verklaring tegen homoseksualiteit die door honderden protestantse predikanten en voorgangers is ondertekend.

In de zogenoemde Nashville-verklaring - met als ondertitel ‘Een gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit’ - staat onder meer dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Ook wordt gesuggereerd dat daar genezing voor mogelijk is.

Liefde

„Wij menen dat deze verklaring geen recht doet aan de kern waar het in het evangelie om gaat: de liefde van Christus voor de mens. De verklaring doet daarmee onrecht aan de mensen van wie de ondertekenaars de levensvorm afwijzen”, stelt voorzitter Cor Spreeuwenberg in een verklaring namens de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland.

De verklaring, die door Amerikaanse orthodoxe protestanten is opgesteld, werd wel ondertekend door SGP-leider Kees van der Staaij en SGP-senator Diederik van Dijk.

Kritiek

Vanuit de politiek en op sociale media is forse kritiek op de verklaring. Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) sprak op Twitter van ,,stappen terug in de tijd” en ,,nog een lange weg te gaan”.

,,Ik ken u als een kundige collega’‘, richt D66-Kamerlid Rutger Schonis zich op Twitter rechtstreeks tot de SGP’er. ,,Daarom valt uw steun voor de Nashville-verklaring mij zo vies van u tegen. U ontkent hiermee het bestaan van een fundamenteel grondrecht voor vele duizenden Nederlanders.’‘

Walgelijk

CDA-partijvoorzitter en voormalig predikant Ruth Peetoom twittert: ,,Waar liefde is en zorg voor elkaar, daar is God.” Fractievoorzitter Henk Krol (50PLUS): ,,Als God bestaat, hoop ik maar dat hij niet gelukkig is met volgelingen van dat soort”. Kamerlid Femke Merel van Kooten van de Partij voor de Dieren is verbijsterd: ,,Hoe walgelijk en intens verdrietig. Om je kapot te schamen.”

Dilan Yesilgöz van de VVD richt haar pijlen op de Vrije Universiteit, waarvan meerdere docenten de verklaring, die vier pagina’s telt, hebben ondertekend. ,,Ik zou graag trots zijn op mijn universiteit. Maar met docenten die deze belachelijke verklaring ondertekenen, wordt dat bijzonder lastig.’‘

Schadelijk

Astrid Oosenbrug van belangenorganisatie COC spreekt van een ,,schadelijk document voor orthodox-protestante LHBT’ers en een onbarmhartige en ongevoelige actie van de ondertekenaars”. Op sociale media verwijzen mensen naar artikel 1 van de Nederlandse Grondwet, waarin discriminatie ,,op welke grond dan ook niet is toegestaan”.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu