Thema-avond met weerman Léon Rademakers

Print
Thema-avond met weerman Léon Rademakers

Weerman Léon Rademakers komt naar Susteren. Afbeelding: Vereniging van Natuurvrienden

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

Bij de Vereniging van Natuurvrienden in Susteren staat de eerste thema-avond van dit jaar op de agenda. Ditmaal maakt L1-weerman Léon Rademakers zijn opwachting, om een lezing te geven over de gevolgen van de klimaatverandering voor de natuur en onze samenleving.

Het weer is een van de meest besproken dagelijkse onderwerpen . Naast het ‘geklaag’ over het weer, zit er natuurlijk ook een wetenschappelijke kant aan het weer. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de mondiale opwarming een groot effect heeft op de ecologie en de verspreiding van organismen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Universiteit van Wageningen is met name het aantal teken en de ziekte van Lyme ten gevolge van de klimaatverandering fors toegenomen. Ook het begin van het bloei- en groeiseizoen begint door de zachte winters veel vroeger dan zo’n vijftig jaar geleden, met als gevolg een steeds vroeger begin van het hooikoortsseizoen. Vogels houden zich niet meer aan het gezegde ‘In mei leggen alle vogels een ei’ en ook deze wijsheid is dus inmiddels achterhaald. De kool- en pimpelmezen broeden eerder en ook het piekmoment voor voedselaanbod verschuift.

De invloed van het weer op ons dagelijkse leven is vele malen groter dan gedacht. In de lezing ‘De natuur en het veranderende Klimaat’ komen tal van natuur gerelateerde weerspreuken aan bod, worden de mooiste natuur gerelateerde weerfoto’s getoond en wordt er aandacht besteed aan de toename van weerextremen en de gevolgen hiervan voor onze samenleving.

De lezing door Léon Rademakers wordt gegeven op donderdag 17 januari, vanaf om 19.30 uur in de Grote Zaal van Zorgcentrum Vastrada aan de Kloosterstraat 47 in Susteren. Voor leden is de toegang gratis en van introducees en andere belangstellenden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje