Gezonde school

‘Fastfoodwagens moeten weg bij scholen in Venlo’

Print
‘Fastfoodwagens moeten weg bij scholen in Venlo’

Leerlingen bij twee broodjeswagens langs de Kraanvogelstraat in Venlo-Zuid. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Het CDA en de SP in Venlo doen een oproep aan het gemeentebestuur om fastfoodwagens bij scholen te ontmoedigen of zelfs te verbieden.

Het is Tom Verhaegh een doorn in het oog. De docent aan het Blariacumcollege ziet elke dag minstens zestig jongens en meisjes ’s morgens vroeg een goedkope vette hap kopen bij de ventwagen bij de middelbare school in Blerick. De gezonde kantine blijft nagenoeg leeg.

Verhaegh kan het niet langer aanzien en komt in actie. Hij is tevens fractieleider van het CDA in de gemeenteraad van Venlo en doet samen met de SP een oproep aan het gemeentebestuur om paal en perk te stellen aan de ongewenste situatie.

Amper drie euro

Verhaegh: „Te veel kinderen kunnen te gemakkelijk voor te weinig geld aan ongezond voedsel komen. Een broodje shoarma met een blikje fris kost amper drie euro. Er zijn kinderen die elke dag bij de wagen staan.”

Tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering, komende woensdag, vragen CDA en SP steun voor hun pleidooi voor een strenger ventwagenbeleid. Ze denken aan het weigeren van nieuwe vergunningen en het beperken van het aantal verkoopdagen. Verder vragen de partijen om een onderzoek naar een verbod van ventwagens binnen een straal van duizend meter rond scholen.

Betutteling

Verhaegh geeft te kennen dat binnen de partij discussie is geweest over het onderwerp, omdat ze de verdenking op zich laadt dat mensen worden betutteld. Omdat het hier gaat om jonge kinderen die te gemakkelijk verleid kunnen worden, vinden CDA en SP dat zij extra bescherming behoeven.

Twee jaar geleden werd eenzelfde oproep gedaan vanuit de politiek en het onderwijs. Toenmalig wethouder Vera Tax liet destijds weten dat het verbieden van zulke broodjeswagens juridisch onmogelijk is. Zoals ook frietkramen en fastfoodzaken in de buurt van scholen niet verboden kunnen worden. Een ventvergunning kan geweigerd worden in het belang van de volksgezondheid, maar dan gaat het om bescherming tegen bijvoorbeeld infectieziekten. Het voorkomen van overgewicht is geen argument, stelde zij.

Proef

Tax wees er tevens op dat per 1 januari 2017 een proef werd gehouden met het aan banden leggen van ventwagens. Er mochten er maximaal twee per school zijn en ze moesten juist binnen honderd meter staan van een school staan om de overlast van zwerfafval te beperken en de verkeersveiligheid te vergroten.

Wethouder Frans Schatorjé (EenLokaal, Zorg en Welzijn) kan nog niet reageren omdat hij de motie van CDA en SP nog niet gezien heeft.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee