KLM annuleert 159 vluchten wegens storm: dinsdag code geel

Print
KLM annuleert 159 vluchten wegens storm: dinsdag code geel

KLM annuleert dinsdag 159 Europese retourvluchten in verband met de verwachte hinder door storm rond luchthaven Schiphol. De passagiers zijn geïnformeerd en omgeboekt, aldus de vliegmaatschappij.

Door de voorspelde zuidwestenwind is de start- en landingscapaciteit van Schiphol kleiner dan gewoonlijk; er kan slechts één start- en landingsbaan worden gebruikt. Daardoor kunnen vluchten van en naar Schiphol vertraging oplopen, waarschuwt de luchthaven.

Waarschuwing

Het KNMI heeft voor dinsdag code geel afgegeven. In het westen en in de noordelijke helft van het land verwacht de weerdienst zware windstoten.

In de loop van komende nacht worden er in de kustprovincies, en later ook landinwaarts in de noordelijke helft, zware windstoten verwacht uit noordwestelijke richting. In het noordelijk kustgebied kunnen die volgens het KNMI snelheden bereiken van 100 kilometer per uur. Morgenavond neemt de wind weer af.

Hoog water

Rotterdam bereidt zich voor op de eerste storm van het jaar. In combinatie met springtij leidt die morgenmiddag waarschijnlijk tot verhoogde waterstanden en onderlopende kades, waarschuwt de gemeente. Rotterdammers en bezoekers worden gewaarschuwd om hun auto’s langs de lager gelegen kades weg te halen.

De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg gaat niet dicht. Die gaat pas dicht bij een waterhoogte van 3 meter boven NAP, zei een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Dinsdag wordt eind van de middag een waterstand verwacht van 2,41 meter boven NAP.

Rijkswaterstaat bekijkt nog of er andere waterkeringen dicht moeten in verband met de storm en de verhoogde waterstanden.

De organisatie verwacht morgen een drukke ochtend- en avondspits.

Gestrande containers

In het Waddengebied is het nu al ontstuimig. Door de storm kunnen vier bomvolle containers van de MSC Zoe die op het rif zijn aangespoeld, voorlopig niet worden geleegd.

Op de stranden van de getroffen Waddeneilanden werd het opruimen vandaag bemoeilijkt door springtij en de harde wind. Veiligheidsregio Friesland ontraadt vrijwilligers daarom vandaag en morgen naar de Wadden te komen om te helpen opruimen. ,,Door de springtij is er nauwelijks sprake van een strand, en door het koude en natte weer is het risico op onderkoeling zeer groot. En dat kunnen we er simpelweg niet bij hebben nu.’’