Plan zorgvoorziening dementerenden in voormalig vmbo-gebouw Panningen

Print
Plan zorgvoorziening dementerenden in voormalig vmbo-gebouw Panningen

Het Samenzorghuis wil in 2020 de deuren openen. Afbeelding: Getty Images

Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik -

Een zorgvoorziening voor 24 dementerende ouderen in het voormalige vmbo-gebouw in Panningen. Dat hoopt initiatiefnemer Peter Janssen, samen met vrouw en dochter, in 2020 te realiseren.

Bij de gemeente Peel en Maas is een plan ingediend om het oude vmbo-gebouw aan het Dokter Poelsplein in Panningen om te vormen tot zorgvoorziening voor 24 mensen met dementie. Het initiatief komt van Peter Janssen, zijn vrouw en dochter. Tweede optie als toekomstige locatie voor het zogeheten Samenzorghuis is een stuk grond in Panningen-Zuid waar tot een aantal jaar geleden de gelijknamige basisschool stond.

Dementerenden

Uit onderzoek blijkt volgens Janssen dat het aantal dementerenden in Peel en Maas de komende tien tot vijftien jaar toeneemt met 135 procent. Dat is hoger dan in de rest van het land. „Er komt veel op Peel en Maas af. Mensen moeten langer thuis wonen, de mantelzorg is overbelast en er zijn lange wachtlijsten voor een plek in het verpleeghuis.”

Janssen was eerder (mede-)initiatiefnemer van het hospice en gemeenschapshuis in Panningen. Hij werkt al een aantal jaar in de zorg en kwam met zijn vrouw en dochter op het idee voor het Samenzorghuis . „Zij werken al bij mensen met dementie en we bespreken onderling wel vaker wat er gebeurt in de zorg en wat er beter kan. Zij gaan het Samenzorghuis runnen.” Volgens Janssen zijn er in de zorgsector veel grotere organisaties actief. „Daar zie je vaak veel overhead en zogeheten functiedifferentiatie: personeel dat alleen bepaalde handelingen en werkzaamheden uitvoert. Dat kan in onze ogen beter.”

Historie

Zo wil het Samenzorghuis vooral met allround personeel werken en een aantal specialisten voor specialistische handelingen. En meer aandacht en tijd besteden aan de dementerende ouderen. Bijvoorbeeld door met ‘belevingsgerichte zorg’ te werken. „We kruipen in de huid van mensen. Als iemand bijvoorbeeld afkomstig is van een boerderij, kunnen we daarmee de historie terug laten komen.” Een klein aantal zorgappartementen wordt beschikbaar gesteld voor de bewoner en diens familie, zodat die zo nu en dan ook in het Samenzorghuis kunnen overnachten.

Janssen hoopt snel duidelijkheid van de gemeente te krijgen over de mogelijke locatie. Hij hoopt in 2020 in Panningen het Samenzorghuis te openen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje