Acteur Kevin Spacey zwijgt op rechtbankzitting

Print
Acteur Kevin Spacey zwijgt op rechtbankzitting

Afbeelding: EPA

De voormalige ster van de Netflix-serie House of Cards Kevin Spacey verscheen maandag voor een rechtbank in Massachusetts voor een aanklacht van aanranding van een 18-jarige jongeman. Dat zou zijn gebeurd nadat hij hem dronken had gevoerd in een bar in Nantucket ruim twee jaar geleden.

De Oscar-winnende acteur was vorige maand aangeklaagd in de zaak. Gekleed in een grijs pak en stropdas sprak Spacey geen woord tijdens de korte hoorzitting. Zijn advocaten pleitten ‘niet schuldig’ namens hun cliënt.

Sms en Snapchat

Spacey’s advocaat Alan Jackson overtuigde rechter Thomas Barrett ervan om Spacey’s vermeende slachtoffer te bevelen alle gegevens van zijn mobiele telefoon gedurende zes maanden te bewaren. Jackson zei dat de gegevens ,,waarschijnlijk ontlastend’’ zijn.

Volgens Jackson blijkt uit politierapporten dat de 18-jarige veel sms-berichten en Snapchat-video’s met zijn toenmalige vriendin had uitgewisseld over zijn interacties met Spacey in de Club Car-bar, maar nooit iets vermeldde over vermeende aanranding.

#MeToo

De 59-jarige acteur is een van de tientallen mannen die zijn beticht van seksueel wangedrag nadat beschuldigingen tegen filmproducent Harvey Weinstein in 2017 leidden tot wereldwijde bekendheid van de #MeToo-beweging.

Spacey raakte in oktober 2017 in opspraak toen acteur Anthony Rapp hem ervan beschuldigde dat hij hem probeerde te verleiden in 1986, toen Rapp 14 jaar was. Spacey verontschuldigde zich voor ongepast gedrag jegens Rapp. De controverse leidde ertoe dat Spacey uit House of Cards werd gezet.

De beschuldigingen uit Nantucket kwamen voor het eerst naar buiten in november 2017, toen tv-journaliste Heather Unruh vertelde dat Spacey op 7 juli 2016 haar tienerzoon had betast in een restaurant/bar waar deze werkte.

Als Spacey wordt veroordeeld, kan hij vijf jaar gevangenisstraf krijgen. De zaak wordt op 4 maart voortgezet. Een rechter beval hem geen contact op te nemen met zijn vermeende slachtoffer.