Onderzoek naar omkoping bij omstreden gronddeal NS

Print
Onderzoek naar omkoping bij omstreden gronddeal NS

Afbeelding: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de omstreden verkoop van NS-gronden aan een vastgoedondernemer in 2014. Twee betrokkenen worden verdacht van omkoping.

Volgens het OM hebben de verdachten zich rond de deal mogelijk schuldig gemaakt aan niet-ambtelijke omkoping, bevestigt woordvoerder Valentine Hoen van het Functioneel Parket. Het onderzoek richt zich niet op NS en ProRail.

Miljoenen toe

De verkoop betreft één van de twee gronddeals tussen de NS en vastgoedhandelaren die het AD vorige maand onthulde. In zowel 2010 als 2014 verkocht de NS grote hoeveelheden grond langs het spoor aan twee verschillende vastgoedhandelaren. Zij hoefden niets te betalen en kregen zelfs miljoenen euro’s toe. De gronden werden ook aangeboden aan ProRail, maar dat zag af van aankoop.

Later bleek ProRail veel van de gronden nodig te hebben voor spoorverbreding en andere werkzaamheden. Het moest de grondpakketten kopen van de vastgoedhandelaren. Voor de eerste deal betaalde het in 2017 ruim 18 miljoen euro aan het bedrijf RailSide, voor de tweede vorig jaar 15 miljoen aan Bakkhe Vastgoed.

Lees ook: Verbazing over grondblunder ProRail: ‘Dit is niet uit te leggen’

Voorkennis

De transactie waarbij NS-grond aan Bakkhe Vastgoed werd verkocht, wordt nu door het OM onderzocht. Betrokkenen vermoeden al langer dat Bakkhe Vastgoed voorkennis had bij het inschrijven op de grond. RailSide, dat bij de tweede deal weer meedeed, maar de gronden misliep, denkt dat een voormalig aandeelhouder kennis over het bod van RailSide heeft doorgespeeld aan Bakkhe Vastgoed. Dat zou met die informatie de aanbesteding hebben gewonnen. Deze ontkent dat.

De eigenaar van Bakkhe Vastgoed reageerde de afgelopen weken niet op herhaalde verzoeken om commentaar. Het OM wil niet zeggen of de eigenaar een van de twee verdachten is in de zaak.

‘Gepruts’

Het strafrechtelijk onderzoek is het zoveelste hoofdstuk in de affaire. ProRail-topman Pier Eringa maakte vorige week bekend dat hij laat onderzoeken wat er bij de gronddeals is misgegaan. Hij sprak van ‘gepruts’ door ProRail, NS en het ministerie, wat zijn organisatie tientallen miljoenen heeft gekost.

De NS heeft al intern onderzoek gedaan na signalen over voorkennis. Volgens een woordvoerder zijn daarbij geen onregelmatigheden gevonden, maar de NS wil het onderzoek niet openbaar maken. De Tweede Kamer heeft om opheldering gevraagd.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen