Film over de kerk van Horst: ‘De Hemel op Aarde’

Print
Film over de kerk van Horst: ‘De Hemel op Aarde’

De film wordt nog driemaal vertoond in Horst. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

‘De Hemel op Aarde’ vertelt het 1000-jarige verhaal van de Lambertuskerk in Horst. Ter gelegenheid van het project ‘Horst aan de Maas 800’ is die geschiedenis van duizend jaar in een documentaire vastgelegd.

Vrijdag 11 januari vindt voor genodigden de première plaats van de documentaire ‘De hemel op aarde’ van de filmers Arie Stas en Thei Custers. Daarna volgen een drietal voor iedereen toegankelijke voorstellingen.

‘De hemel op aarde’ vertelt de geschiedenis van de plek die al 1000 jaar het middelpunt van de Horster samenleving is. De kijker wordt door de geschiedenis van deze kerk geloodst en daarmee ook voor een belangrijk stuk door de katholieke samenleving van deze streek vanaf de vroege middeleeuwen. In een interview met pastoor deken Alexander De Graaf Woutering komt ook de positie van de hedendaagse kerk aan de orde. De film voert de kijker via de Abdij van Averbode, nu België, naar de familie van Wittenhorst en toont de groei van de kerk door de eeuwen heen. De Tweede Wereldoorlog verandert definitief het aanzien van Horst en van haar kerk en ook de discussies over de kerk tot aan de dag van vandaag worden in de film belicht. Tot slot verhaalt de documentaire voor een belangrijk deel over de erfenis van 1000 jaar kerk, waarbij de bijzondere en rijke middeleeuwse beeldenschat van de Lambertuskerk een prominente plek inneemt.

Op dinsdag 15 januari vindt de eerste openbare voorstelling plaats van de filmdocumentaire ‘De hemel op aarde’. De film wordt op 19 maart en 23 april nog eens herhaald. De film draait in De Lest Geulde, aan de Noordsingel 75 in Horst. Entree vrij.

Graag aanmelden via docuhemelopaarde@gmail.com De film is ook beschikbaar voor vertoning bij verenigingen, organisaties en bijeenkomsten.