Motorclub

Rechter: ‘Heel veel mensen krijgen de bibbers van motorclub Satudarah’

Print
Rechter: ‘Heel veel mensen krijgen de bibbers van motorclub Satudarah’

Ter illustratie. Afbeelding: ANP

Geleen -

Het proces tegen Satudarah-kopstuk Stephan P. (42) uit Geleen ging dinsdag in de rechtbank in Roermond van start. Volgens de rechter staat ‘zijn naam synoniem voor Satudarah Geleen’. „En als de naam Satudarah wordt genoemd, krijgen heel veel mensen de bibbers.”

De Geleense Satudarah-president wordt verdacht van een waslijst aan delicten. Het OM verwijt hem betrokkenheid bij vier afpersingen, vrijheidsberoving, deelname aan een criminele organisatie, witwassen, het overtreden van de Opiumwet en het voorhanden hebben van wapens en munitie.

Naast P. staan dinsdag ook ‘road captain’ Dirceu P. (35) en Henk N. (42), die wordt verdacht van afpersing en vrijheidsberoving, terecht.

Afpersingen

Tijdens de inhoudelijke behandeling dinsdag ging het meermaals over de vermeende afpersingen. Satudarah zou zijn slachtoffers beledigingen verwijten en geld willen zien ter compensatie. Volgens een van de slachtoffers is het ‘een manier van de motorclub om aan geld te komen’. Volgens de rechter blijkt uit tapgesprekken dat de slachtoffers bang zijn voor Satudarah. Niet iedereen zou aangifte durven te doen. In plaats daarvan stappen ze uit angst naar president Stephan P. „In de hoop dat hij niet boos wordt.”

Meubels of geld

Die werkwijze komt onder meer terug in het dossier van een ondernemend echtpaar uit Echt, dat in mei 2015 naar de politie stapt. De vrouw zou ‘iets onaardigs’ op Facebook hebben geschreven over de motorclub, waarna ze thuis overvallen is door drie leden van Satudarah. Die komen verhaal halen. Het komt het stel op een boetedoening te staan: Satudarah wil meubels of geld ter compensatie. Uit angst zou het slachtoffer meermaals op gesprek komen bij de president.

’Stelletje treinkapers’

Een ander slachtoffer is een voormalig ‘hangaround’ van de motorclub. Hij moet zich melden bij het clubhuis, omdat hij Satudarah ‘een stelletje treinkapers’ zou hebben genoemd. Eenmaal in het clubhuis zou hij zich niet hebben kunnen verdedigen, zo luidt zijn verklaring. „Op het moment dat ik wat zei, kreeg ik slagen tegen mijn hoofd.”

Ook zei hij dat de motorclub 65.000 euro wilde hebben, maar omdat hij dat niet kon betalen, hij zijn twee auto’s moest afstaan. Onderweg naar zijn huis zou hij bedreigd zijn door een lid van de motorclub, en kreeg te horen: „Als je wat doet, schiet ik je in je flikker.”

Bang

Het slachtoffer durft nauwelijks wat te verklaren, aldus de rechter, omdat hij bang is dat de tegenpartij het te lezen krijgt. Wel ontkent het oud-lid de belediging aan het adres van Satudarah. „Het is een manier om mensen af te persen en om aan geld te komen.”

De voormalig ‘hangaround’ is niet het enige slachtoffer dat ooit lid was. Een ander oud-clublid zou zijn afgeperst nadat hij oneervol de club uit is gegooid, een zogeheten ‘bad standing’. President Stephan P. zou er achter zijn gekomen dat de man op eigen houtje geld ging aftroggelde bij een ondernemer in Geleen.

De secretaris, penningmeester en vicepresident

Het gros van de Geleense Satudarah-afdeling stond vorige maand al voor de rechter. Zeven verdachten hoorden celstraffen van drie tot elf jaar tegen zich eisen. De officieren van justitie eisten acht jaar cel tegen secretaris Anthy P. (37) en zeven jaar tegen ‘sergeant at arms’ Dave E. (44) en penningmeester Manu P. (36). Tegen drie mannen met minder misdrijven op de dagvaarding werden drie en vier jaar celstraf geëist.

De eerste vervanger van kopstuk Stephan P., vicepresident Paul S. (34), verdwijnt, als het aan het OM ligt, voor elf jaar achter de tralies. Justitie verwijt hem deelname en leidinggeven aan een criminele organisatie, witwassen, wapenbezit, betrokkenheid bij drie afpersingen en een gijzeling.

De rechter doet volgende maand uitspraak in de Satudarah-zaak.

Lees ook: Satadurah-president: 'Ik wilde niet echt een handgranaat gooien in het café, het was een peptalk'

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →