Intuïtieve Atlas van Venlo met periscoop te bekijken

Aan de gevel van het toekomstige museumgebouw hangt een periscoop. © Museum van Bommel van Dam

Kunstenaar Karin Bartels heeft in opdracht van Museum van Bommel van Dam onderzocht hoe Venlonaren hun stad ervaren. Vanaf deze week toont ze de tussentijdse resultaten bij het toekomstige museumgebouw en op allerlei locaties in de stad.

Marcel van Lier

Voor haar onderzoek woonde en werkte Bartels in achtereenvolgens de wijken Vastenavondkamp (Blerick), Op de Heide (Tegelen) en Genooi (Venlo). Haar doel was de ‘zachte’ data van de stad in kaart te brengen; emoties, verhalen en herinneringen van inwoners. De kunstenaar sprak met hen over de manier waarop zij hun omgeving gebruiken en beleven. De documentatie, verhalen en foto’s die ze verzamelde, vormen samen de Intuïtieve Atlas van Venlo.

De atlas is in verschillende vormen te beleven. Een selectie van de foto’s is als onderdeel van het Limburg Film Festival te bekijken via een persicoop aan de voorgevel van het toekomstige museum aan de Keulsepoort. Deze biedt letterlijk een ander perspectief op de omgeving. Via een automaat naast de periscoop zijn cadeauverpakkingen met verrassende ansichtkaarten van Venlo te koop voor 50 cent.

Ook via workshops en presentaties op locatie maakt Karin Bartels het publiek deelgenoot van haar reis en haar bevindingen. De foto’s roepen volgens haar associaties en herinneringen op, laten anders naar de stad kijken én leveren weer nieuwe verhalen op. Op deze manier wordt de reis vervolgd en kunnen steeds nieuwe perspectieven worden toegevoegd aan de Intuïtieve Atlas van de stad, aldus Bartels.

Het project van Karin Bartels is onderdeel van het Circular Art Lab Limburg (CALL), waarin kunstenaars gekoppeld zijn aan maatschappelijke vraagstukken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal