Intuïtieve Atlas van Venlo met periscoop te bekijken

Print
Intuïtieve Atlas van Venlo met periscoop te bekijken

Aan de gevel van het toekomstige museumgebouw hangt een periscoop. Afbeelding: Museum van Bommel van Dam

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Kunstenaar Karin Bartels heeft in opdracht van Museum van Bommel van Dam onderzocht hoe Venlonaren hun stad ervaren. Vanaf deze week toont ze de tussentijdse resultaten bij het toekomstige museumgebouw en op allerlei locaties in de stad.

Voor haar onderzoek woonde en werkte Bartels in achtereenvolgens de wijken Vastenavondkamp (Blerick), Op de Heide (Tegelen) en Genooi (Venlo). Haar doel was de ‘zachte’ data van de stad in kaart te brengen; emoties, verhalen en herinneringen van inwoners. De kunstenaar sprak met hen over de manier waarop zij hun omgeving gebruiken en beleven. De documentatie, verhalen en foto’s die ze verzamelde, vormen samen de Intuïtieve Atlas van Venlo.

De atlas is in verschillende vormen te beleven. Een selectie van de foto’s is als onderdeel van het Limburg Film Festival te bekijken via een persicoop aan de voorgevel van het toekomstige museum aan de Keulsepoort. Deze biedt letterlijk een ander perspectief op de omgeving. Via een automaat naast de periscoop zijn cadeauverpakkingen met verrassende ansichtkaarten van Venlo te koop voor 50 cent.

Ook via workshops en presentaties op locatie maakt Karin Bartels het publiek deelgenoot van haar reis en haar bevindingen. De foto’s roepen volgens haar associaties en herinneringen op, laten anders naar de stad kijken én leveren weer nieuwe verhalen op. Op deze manier wordt de reis vervolgd en kunnen steeds nieuwe perspectieven worden toegevoegd aan de Intuïtieve Atlas van de stad, aldus Bartels.

Het project van Karin Bartels is onderdeel van het Circular Art Lab Limburg (CALL), waarin kunstenaars gekoppeld zijn aan maatschappelijke vraagstukken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen