Openluchttheater Valkenburg wil nog vaker uitverkopen

Print
Openluchttheater Valkenburg wil nog vaker uitverkopen

“Vroeger moest je bijna smeken of een artiest naar Valkenburg wilde komen, tegenwoordig is het omgedraaid.” Afbeelding: Gert Lammer

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Van 2500 bezoekers tien jaar geleden naar 21.000 mensen afgelopen jaar. Het gaat goed met het openluchttheater in Valkenburg van directeur Jos Frusch. In 2019 mag het publiek weer een mooie programmering verwachten.

Nee, ook niet na enig aandringen wil Jos Frusch al iets loslaten over de programmering van dit jaar in zijn openluchttheater in Valkenburg. De directeur is onverbiddelijk en houdt zijn kaken stijf op elkaar. Het enige wat hij kwijt wil, is dat bezoekers een mooi programma mogen verwachten met twee internationale acts en een nationale topartiest. “Hoe graag ik het ook zou willen vertellen, ik moet me houden aan de centrale landelijke bekendmaking van de programmering van veel acts. Veel bands en artiesten maken in januari hun nieuwe theatertour bekend en dan zullen wij daar ook tussen staan”, legt hij uit.

Trendsetter

Dat Frusch vol lof kan spreken over de aanstaande programmering, doet hem deugd. Wat dat betreft is er in de loop der jaren veel veranderd. “Vroeger moest je bijna smeken of een artiest naar Valkenburg wilde komen, tegenwoordig is het omgedraaid. Er zijn artiesten die vier grote shows doen en daar zit Valkenburg dan bij. Daar ben ik best wel trots op. Ik denk dat het mede komt voor onze unieke locatie. En dat begint zich rond te spreken.” Het openluchttheater in Valkenburg is wat dat betreft een Trendsetter geweest, want vanuit Tegelen, Weert en Brunssum werd er afgelopen jaar een kijkje genomen. “Dat is wel een mooi compliment.”

Tien jaar geleden

Frusch blikt nog even terug op tien jaar geleden. De gemeente wilde het theater sluiten. Frusch besluit naar toenmalig burgemeester Martin Eurlings toe te stappen en hem ervan te overtuigen dat het theater wel degelijk toekomst had. “Ik zag er perspectief in en wilde er iets van proberen te maken. Uiteindelijk heb ik gelijk gekregen, maar dat heb ik niet alleen gedaan. We werken met ongeveer tachtig vrijwilligers die allemaal zeer betrokken zijn en waardoor we ook een sociale functie vervullen.”

De eis van de gemeente is om een zo breed mogelijke programmering te presenteren. Daar wordt aan voldaan. Frusch: “Je moet dan denken aan opera, klassieke kamermuziek, maar ook tributebands van bijvoorbeeld Abba of Queen. Die laatste zijn ontzettend populair en binnen een paar dagen uitverkocht.” Maar ook kinder- en familievoorstellingen zijn regelmatig te bewonderen in Valkenburg. “En we geven ook lokale verenigingen de kans om bij ons te spelen.”

Doel

Vijftien voorstellingen waren afgelopen jaar uitverkocht in het Openlucht Theater. Het doel van Frusch voor 2019 is dat te verbeteren door zich onder andere landelijk te manifesteren. “Dat is de volgende stap die ik wil maken. Qua aantal voorstellingen kunnen we niet meer groeien, maar we kunnen wel nog meer publiek trekken. Dat gaan we onder meer doen door grotere, bekendere en internationale namen naar Valkenburg te lokken.”

In 2018 waren er 21.000 bezoekers in het openluchttheater in pak ‘meet drieënhalve maand tijd. “Medio mei tot en met september is ons hoofdseizoen. Dat is vrij kort.” En ondanks dat mensen vooraf niet zeker zijn van de weersomstandigheden, zien ze dat vaak niet als een belemmering om toch al een kaartje te kopen. “Sinds 2016 hebben we een overkapping op het podium. Hierdoor staan de artiesten altijd droog. Dat is een gigantische investering geweest, maar het is het wel waard. Bezoekers worden soms wel nog nat, maar vaak zien we dat samen allemaal in een poncho ook de feestvreugde vergroot. Ook al plenst het, mensen maken er altijd een feestje van.”