Motorclub

Satudarah-president: ‘Ik wilde niet echt een handgranaat gooien in het café, het was een peptalk’

Print
Satudarah-president: ‘Ik wilde niet echt een handgranaat gooien in het café, het was een peptalk’

Ter illustratie Afbeelding: ANP

Geleen -

President Stephan P. (42) van de Geleense afdeling van motorclub Satudarah ontkende dinsdag voor de rechtbank in Roermond daadwerkelijk ‘de stad te willen te slopen’ en ‘een molotovcocktail’ te willen gooien in een café als de politie zou binnenvallen.

Voor de arrestatie van de lokale motorclubleider hoorde de politie via heimelijk opgehangen afluisterapparatuur in het Geleense clubhuis Merpati Stephan P. praten over hoe te handelen als de politie aan de deur zou staan.

Neerknuppelen

Op de recorder was te horen: „Als ze zich kunnen identificeren, is het antwoord: we hebben een besloten bijeenkomst. Als ze geen ID-bewijs kunnen tonen: neerknuppelen. Als ze binnenvallen, slaan we alles kort en klein in de stad. Als iemand van ons iets wordt aangedaan, gooi ik een handgranaat in een café. Het interesseert me geen flikker of er vrouwen of kinderen binnen zijn.”

Toen de rechter hem dinsdag confronteerde met deze uitspraken, stelde P. dat hij boos was tijdens die toespraak. Het zou geen dreigement zijn geweest, zo verklaarde hij, maar ‘een peptalk’.

Lees ook: 'Heel veel mensen krijgen de bibbers van motorclub Satudarah'

‘Honden doodgeschoten’

„Ik ga geen opdracht geven om de stad te slopen, want zoiets win je niet. Maar ik was boos. Wij komen geen café meer binnen, er worden mensen opgepakt die nergens wat mee te maken hebben, er wordt een inval gedaan waarbij honden worden doodgeschoten, er wordt door een huis geschoten waar vrouwen en kinderen zijn. Ik was boos, ja, maar ga zo’n bevel om een molotov te gooien niet geven. Ik ben niet helemaal achterlijk.”

Afpersingen.

P. die terechtstaat voor onder meer vier afpersingen, ontkent zich daaraan schuldig te hebben gemaakt. „Voor mij is afpersen als je iemand die totaal niets heeft gedaan, laat betalen. Daar doen wij niet aan in Geleen. Maar iemand iets terug laten betalen die iets heeft gestolen, dat vind ik geen afpersen.”

Volgens de verdediging zou de angst voor Satudarah er misschien zijn, maar is die ‘onterecht’.

Verdachten

In totaal staan er tien verdachten in de Satudarah-zaak voor de rechter. Zeven hoorden vorige maand celstraffen tegen zich eisen van drie tot elf jaar.