RECHTBANK

‘John B. uit Helden gaf beloning van 50.000 euro voor moord in Venlo’

Print
‘John B. uit Helden gaf beloning van 50.000 euro voor moord in Venlo’

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Helden / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

John B. (57) uit Helden heeft ruim zes jaar geleden een beloning van 50.000 euro uitgeloofd om zijn voormalige partner Wilmo Rebel uit Venlo te laten liquideren. Dat heeft Dennis W. (38) uit Tegelen als kroongetuige verklaard in de moordzaak op Rebels partner Tanja Gurskaja. Dit bleek dinsdag voor de rechtbank in Maastricht tijdens een tussentijdse zitting.

Bij de liquidatiepoging op Rebel in Venlo schoot de schutter in oktober 2012, waarschijnlijk per vergissing, diens vriendin Tanja Gurskaja dood. Het Openbaar Ministerie ziet John B. als opdrachtgever voor de moord. Hij zou volgens W. ook voor wapens hebben gezorgd. Een zakelijk conflict met Rebel, met wie John B. cocaïnetransporten vanuit Brazilië naar Nederland zou hebben georganiseerd, zou voor B. de reden zijn geweest om Rebel „op te ruimen”.

Liquideren

Volgens Dennis W. heeft John B. hem in juli 2012 in Kessel-Eik gevraagd of hij in het buitenland iemand wist die voor 50.000 euro Rebel wilde liquideren. Dennis W. woonde destijds tijdelijk met zijn Letse vriendin op een bovenverdieping in de villa van B. Die vrouw zou vanuit de badkamer flarden van dat gesprek hebben opgevangen. Dennis W. zou uiteindelijk haar stiefvader Janus V. uit Letland bereid hebben gevonden om de Venlonaar te liquideren. V. zit in zijn vaderland in de cel voor drugszaken. Het Openbaar Ministerie (OM) wil hem in Nederland dagvaarden voor de moord op Gurskaja en hem horen als getuige tegen John B.

De politie pakte de beweerde opdrachtgever uit Helden eind juli voor de tweede keer op in deze zaak, op basis van een belastende verklaring van medeverdachte Dennis W. Het Openbaar Ministerie is met W. overeengekomen dat justitie, in ruil voor een verklaring die tot de oplossing van de moordzaak zou kunnen leiden, geen twintig jaar maar veertien jaar celstraf tegen hem zal eisen.

Bedenkingen

De advocaten Knoops en Heuvelmans hebben zware bedenkingen over de deal en over de betrouwbaarheid van die verklaring van Dennis W. Zij sluiten niet uit dat het dodelijk geweld in Venlo een individuele actie van Dennis W. richting Wilmo Rebel is geweest. „Hij probeert nu over de rug van mijn cliënt met een lagere straf weg te komen”, zei Heuvelmans. De twee strafpleiters vinden dat het OM te weinig doet om Janus V. snel vanuit Letland naar Nederland te krijgen. Knoops en Heuvelmans vinden dat de B. in afwachting van het verdere verloop van het strafproces zijn vrijheid moet terugkrijgen. De rechtbank beslist daar op dinsdag 15 januari over.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje