Hostellerie De Hamert in Wellerlooi failliet verklaard

Print
Hostellerie De Hamert in Wellerlooi failliet verklaard

De Hamert in Wellerlooi. Afbeelding: Streetview

Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp -

Hostellerie De Hamert in Wellerlooi is dinsdag door de rechtbank Limburg failliet verklaard. Het faillissement treft ook de tegenoverliggende Jachthut Op den Hamer (het pannenkoekenhuisje). Beide zaken zijn met onmiddellijke ingang op slot.

De eigenaren van beide zaken, Roger en Monique Smits, hebben zelf het faillissement aangevraagd bij de rechtbank. Het personeel, volgens opgave van de rechtbank Limburg in totaal bijna twintig medewerkers, wordt dinsdagmiddag ingelicht over het faillissement.

Volgens Smits was het bedrijf de laatste jaren verliesgevend en is de concurrentie in de regio toegenomen. „De kosten blijven stijgen en de vooruitzichten worden steeds lastiger. Om de kwaliteit die wij nastreven (….) te waarborgen moet er flink worden geïnvesteerd. We hebben alle mogelijkheden onderzocht, maar zien geen kansen de exploitatie weer gezond te krijgen”, aldus Smits.

Zeventig jaar

Roger en Monique Smits namen de exploitatie van het restaurant en het hotel over van vader Pieter en Margriet Smits. Het pand bleef eigendom van Pieter Smits. De Hamert bestond zeventig jaar en is vooral bekend als ‘aspergerestaurant’. Het was het thuishonk van de Confrérie de l’Asperge Limbourgondië. Het bedrijf verzorgde de officiële seizoensopening, onder meer met een diner van prominenten in het Haagse Nieuwspoort. Margriet Smits staat erom bekend dat ze sinds 1986 in het aspergeseizoen in haar eentje alle asperges voor de Hamert schilde, dit jaar ging het om zeker 2500 kilogram.

Absolute top

De Hamert behoorde met Château Neercanne, Au Coin des Bons Enfants in Maastricht, Hôtel de la Station in Roermond en hotel-restaurant Prinses Juliana in Valkenburg in de jaren 1950/1960 tot de beste restaurants van Limburg. Onder aanvoering van Jan Grothausen van de Hamert streefden zij ernaar om het culinaire niveau van de Limburgse restaurantwereld te verhogen. Deze ‘club van 5’ werkte nauw samen, keek bij elkaar in de keuken en besprak met elkaar nieuwe culinaire ontwikkelingen.

Van 1963 tot 1989 had het restaurant een Michelinster. Die verloor ze nadat chef-kok Herman van Ham in 1988 met pensioen was gegaan. De door de rechtbank benoemde curator Haico Dings van Huver Advocaten was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor een toelichting.