Venlolezing

Beste Venlonaren, gedraag u vaker als tuimelkruid

Print
Beste Venlonaren, gedraag u vaker als tuimelkruid

Karin Bartels spreekt de Venlolezing uit in het stadhuis van Venlo. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld -

Hoeveel stad gebruikt u? Kunstenares Karin Bartels (1986) sprak dinsdag de Venlolezing uit en nodigde haar plaatsgenoten uit vaker op ontdekkingsreis door Venlo te gaan.

Veur genne franc blief ik in Periés, want Venlo is mien thoés. De tekst uit het carnavalsliedje geldt niet voor Karin Bartels. Ze werd drie jaar geleden gedwongen Parijs te verlaten en terug te keren naar haar geboorteplaats. De slechte lucht had een verwoestend effect op haar gezondheid.

De kunstenares ervoer het als een mislukking dat ze haar studie moest afbreken en vlak voor haar dertigste weer bij haar familie moest wonen. Dankzij een opdracht van Museum van Bommel van Dam krabbelde ze overeind. Ze onderzocht hoe Venlonaren het wonen in hun stad ervaren, mede gezien de verwachte krimp en leegstand.

Bartels richtte zich niet op harde data, zoals cijfers, maar op zachte data: herinneringen, verhalen. Ze woonde in drie wijken en ging de gangen na van de bewoners. Wie gaat zo snel mogelijk van A naar B? Wie verandert af en toe van route? Wat is de sluiproute op een Duitse dag? Waar zie je de meeste sterren? Welk pad leidt naar een onuitwisbare herinnering? Het viel haar op hoe weinig de bewoners van hun omgeving zien. Omdat ze bijna als voorgeprogrammeerde robots vaak dezelfde route nemen en dezelfde plekken bezoeken. De gebaande paden worden nauwelijks verlaten.

Karin Bartels zou willen dat de mensen zich vaker gedragen als tuimelkruid. Kenmerkend van de plant is dat het bovengrondse gedeelte zich losmaakt van de wortel en zich laat meevoeren door de wind. De mensen die naar haar Venlolezing luisterden, nodigde ze uit vaker via een omweg naar huis te lopen en onderweg dingen te ontdekken die hen nooit eerder zijn opgevallen. Ook riep ze haar publiek op een evenement in Venlo te bezoeken dat al langer op het verlanglijstje staat, maar nog niet is afgevinkt. „Laat 2019 het jaar zijn van nieuwe uitstapjes en ontdekkingsreizen in Venlo.”

Zoals het tuimelkruid bij zijn tuimeltocht sporen achterlaat, zo dienen de ondernemers in de creatieve sector ook hun zaadjes in Venlo uit te strooien, aldus Bartels. Zij pleit voor een Tuimelkruid Kollectief, dat leegstaande panden gebruikt voor exposities, ateliers, ontmoetingen. Op die manier kunnen ondernemers als Bartels bouwen aan een toekomst in een stad „waar behalve volkscultuur, kunst en cultuur niet hoog in het vaandel staan”. In zo’n stad wil zij wel blijven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →