Carnavalsprins Mathijs I is een entertainer pur sang

Print
Carnavalsprins Mathijs I is een entertainer pur sang

Prins Mathijs I. Afbeelding: Jean Franssen

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Het is niet te missen. Ga je op bezoek bij de nieuwe carnavalsprins van Groeët Schaesberg, Mathijs Gulpers, dan is meteen duidelijk dat hij zijn roots in de entertainmentwereld heeft. Zijn uitgedoste carnavalswagen staat voor de deur en is behalve met foto’s van de prins zelf ook voorzien van foto’s van zijn trouwe vriend, herdershond Temo.

Op 24 november heeft de proclamatie tot prins Mathijs I van Groeët Schaesberg plaatsgevonden. Mathijs is een Sjeeter Jong in hart en nieren en heeft geen moment getwijfeld toen hij gevraagd werd om carnavalsprins te worden van D’r Schaesbergse Vasteloavends Verein. Als dj heeft hij veel (bedrijfs)feesten op gang gebracht en menig bruidspaar op een gezellige en professionele manier in het middelpunt gezet. Maar nu is de spotlight er alleen voor hem.

Liefhebber

“Het is even wennen en ik weet niet wat ik nog allemaal kan verwachten, maar ik laat het gewoon over mee heen komen”, aldus Mathijs. Als echte carnavalsliefhebber levert hij graag een bijdrage aan het instandhouden van het culturele erfgoed. Samen met zijn vriendin - en nu prinses - Edyta gaat hij de carnavalsperiode in. Zonder alcohol, hiervan drinkt hij namelijk geen druppel. Hoe de prinsenwagen uitziet is nog geheim tot aan de grote Landgraaf Optoch op carnavalsdinsdag. Maar de wagen kan zomaar in het teken staan van de van proclamatie-act, Après Ski.

Jurylid

Dat prins Mathijs I carnaval een warm hart toedraagt, blijkt onder andere uit zijn bijdrage als jurylid van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). Daarnaast sponsort hij diverse carnavalsverenigingen en -evenementen. Hij probeert zijn positie als carnavalsprins ook te benutten om de maatschappij te dienen. Mathijs heeft een honderdtal carnavalssjaals laten maken. Liefhebbers en verzamelaars kunnen één of meerdere van deze Schaesberg-Landgraaf-sjaals kopen. De opbrengst gaat naar een goed doel. Welk goed doel is nog niet bekend. Jo Driessen gaat deze keuze maken. Jo is erelid van D’r Schaesbergse Vasteloavends Verein en al 4 x 11 jaar lid. Hij is een zeer betrokken verenigingsmens die zich veelvuldig inzet voor de samenleving. D’r Schaesbergse Vasteloavends Verein heeft zelf ook een rijk verleden en bestaat als sinds 1968.

Verfrissend

Maar ook prins Mathijs is zeer betrokken en denkt graag mee met de vereniging. Hij heeft verfrissende ideeën en is bijvoorbeeld heel actief op social media. Hij heeft een eigen Facebookpagina voor de carnavalsperiode: Prins Mathijs 1 van Groeët Schaesberg. Op deze manier brengt hij carnaval en de carnavalsvereniging onder de aandacht van zijn volgers. In december is hij samen met andere leden van de vereniging naar Wittem gelopen. Een traditie van de vereniging om te bidden voor mooi weer tijdens de optocht.

Kennismaking

Over zijn eerste kennismaking met carnaval vertelt hij op zijn Facebookpagina: “Dat was in het jaar 2000 tijdens de optocht die toen nog door de Röntgenstraat, waar Marco De Schepper woont, trok. Mijn peetoom Ger Muris stond er met zijn geluidsinstallatie, Marco bediende de tap, frisdrank was zelfbediening. Ik leerde er mensen kennen, dronk er mijn eerste (en een van de weinige pilsjes) én kwam er voor het eerst in contact met carnavalsmuziek. Ik weet nog heel goed dat Anton Aus Tirol en Loemele de grote hits van dat moment waren.

Inmiddels is de optochtroute veranderd, mag je onder de 18 geen alcohol drinken en is de moderne carnavalsmuziek voorzien van een stevige beat. De vriendschappen van toen zijn echter gebleven!”