Politiek

Drie nieuwkomers bij Provinciale Statenverkiezingen

Print
Drie nieuwkomers bij Provinciale Statenverkiezingen

De partij van Thierry Baudet en Theo Hiddema doet in Limburg mee aan de provinciale verkiezingen. Afbeelding: ANP

Forum voor Democratie, Denk en ‘burgerbeweging’ Code Oranje willen op 20 maart meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg.

Partijen die van plan zijn deel te nemen, moesten zich voor de jaarwisseling registreren. Forum voor Democratie, Denk en Code Oranje hebben aangegeven voor het eerst in Limburg mee te willen doen.

Code Oranje werd in het najaar landelijk gelanceerd. Initiatiefnemers noemen het een burgerbeweging die zich afzet tegen de traditionele partijpolitiek. Met behulp van online fora, interviews en burgerpanels wil Code Oranje tot verkiezingsprogramma’s komen. De beweging belooft eenmaal gekozen ook bij het bepalen van andere standpunten de mening van ‘het volk’ te zullen blijven raadplegen. Onbekend is wie zich in Limburg voor Code Oranje inzet.

Ook de lijst van Forum voor Democratie laat nog altijd op zich wachten. De bekendmaking van de kandidaten werd eerder uitgesteld. Woordvoerder Jeroen de Vries zegt dat de presentatie „tussen nu en twee weken” plaatsvindt. Van Denk wordt verwacht dat Roermondenaar Selami Coskun, het enige raadslid van de partij in Limburg, de lijst zal aanvoeren. Denk wil dit niet bevestigen en zegt alleen dat hij een van de kandidaat-lijsttrekkers is.

Naast de nieuwkomers zijn alle partijen die op dit moment in Provinciale Staten vertegenwoordigd zijn van plan om deel te nemen. Dat geldt ook voor Christen Unie en Partij voor Leefbaarheid en Democratie van oud-PVV’er Cor Bosman. Zij namen in Limburg deel aan eerdere Statenverkiezingen, maar kregen toen te weinig stemmen.

Partijen die staan ingeschreven, kunnen zich nog altijd terugtrekken. Begin februari moeten de kandidatenlijsten ingeleverd zijn.