Eindelijk doorrijden op zwarte zaterdag? Frankrijk test tolweg zonder slagboom

Print
Eindelijk doorrijden op zwarte zaterdag? Frankrijk test tolweg zonder slagboom

Afbeelding: AFP

Goed nieuws voor vakantiegangers die graag met de auto naar Frankrijk gaan: op een afrit van de A4 nabij Metz zal de eerste tolweg zonder slagboom getest worden.

Snelwegbeheerder Sanef zal op de afslag van Boulay-Moselle werken met een systeem waarbij achteraf betaald kan worden. De afrit zal uitgerust zijn met camera’s en sensoren om de passerende voertuigen te identificeren.

Fijn nieuws

De bestuurder kan achteraf de rekening van 1,30 euro online of via een nabijgelegen automaat betalen. Wie niet betaalt binnen tien dagen zal 20 euro moeten ophoesten. Het systeem moet files tegengaan, de snelweg wordt zeer veel gebruikt voor woon-werkverkeer.

Fijn voor Nederlandse toeristen die zich elk jaar in augustus door de traditioneel extreem drukke zwarte zaterdag heen worstelen: het is de bedoeling dat het systeem in de toekomst bij meer Franse péages gebruikt gaat worden. In een volgende fase wil Sanef het systeem ook uitrollen in heel Normandië, in het noordwesten. Dat zou tegen eind 2021 rond moeten zijn.