Echt-Susteren hijst voor het eerst regenboogvlag

Print
Echt-Susteren hijst voor het eerst regenboogvlag

De regenboogvlag wappert voor het eerst in Echt-Susteren. Afbeelding: Gemeente Echt-Susteren

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

Ook in Echt-Susteren wappert inmiddels de regenboogvlag. En dat is voor het eerst. De gemeente komt zelfs met een ondersteunende verklaring voor het vlagvertoon.

Aan het hijsen van een regenboogvlag op bijvoorbeeld Coming Out Day, doet Echt-Susteren niet in tegenstelling tot veel andere Limburgse gemeenten. Het is de gemeente in het verleden wel eens op kritiek komen te staan. Meest recentelijk nog vorige maand toen Floortje Hover uit Echt het COC-songfestival (liedjesfestival voor de lhbti-gemeenschap) won en verklaarde het jammer te vinden dat haar geboortestad niet zichtbaar meedoet aan de jaarlijkse steunbetuiging voor mensen die uitkomen voor hun seksuele voorkeur.

Symboolpolitiek

Echt-Susteren hield altijd vast aan het standpunt dat men niet aan symboolpolitiek doet. ‘Positieve discriminatie vinden we iets voor actiegroepen (wiens doel we vaak van harte steunen), maar niet voor een overheid’, zo staat in de verklaring van de gemeente te lezen. Volgens een woordvoerder hanteert Echt-Susteren het uitgangspunt dat er één vlag hangt aan het gemeentehuis, de Nederlandse driekleur als symbool voor het gelijkheidsbeginsel uit de Grondwet. ‘Alles extra doet afbreuk aan die boodschap’.

Nashville-verklaring

Toch is de gemeente nu overstag gegaan. De reden: de Nashville-verklaring, waarin protestantse dominees zich uitspreken tegen de levensstijl van lhbti’ers. Voor Echt-Susteren een stap te ver. ‘Nu wordt een groep mensen actief gediscrimineerd. Nu worden mensen omlaag gehaald; vernederd. Nu wordt liefde tot zonde verklaard. Daarom hangt vandaag de regenboogvlag bij het gemeentehuis van Echt-Susteren. Om onze afkeer van die haatboodschap te uiten.’

Maastricht

Overigens moest de regenboogvlag nog wel ergens vandaan komen want die was op het gemeentehuis niet voorhanden. De vlag kwam uit Maastricht waar de gemeentewoordvoerder van Echt-Susteren zijn contacten aanboorde en een vlag wist te regelen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje